Pazinu uskoro bike-park

Bike stazaU bivšoj vojarni mogao bi zaživjeti prvi bike-park u Hrvatskoj nastao službenom suradnjom regionalne i lokalne samouprave, uz sudjelovanje udruga, klubova i sponzora. U pripremi je konačni ugovor koji će potpisati županijski odjel za turizam i Grad Pazin, rekao je Martin Čotar.

Standardizirana biciklistička karta Istre te nova foto i videogalerija probranih atraktivnosti s biciklističkih staza diljem Poluotoka, neke su od novosti koje bi na planu cikloturizma trebala donijeti ova godina, uglavnom u režiji županijskih vlasti. O tome je bilo govora na prošlotjednoj koordinaciji s direktorima istarskih turističkih zajednica, predstavnicima marketinga hotelskih tvrtki i »bike and bed« objekata, biciklističkim vodičima i vlasnicima trgovina biciklističkom opremom. Vodio ju je Martin Čotar, zadužen za biciklističke projekte koje provode županijska Turistička zajednica, odjel za turizam i agencija
– Najvažnije od svega je da bi do ljeta u pazinskom kompleksu bivše vojarne mogao zaživjeti prvi bike-park u Hrvatskoj nastao službenom suradnjom regionalne i lokalne samouprave, uz sudjelovanje udruga, klubova i sponzora. U pripremi je konačni ugovor koji će potpisati županijski odjel za turizam i Grad Pazin, a investicija je vrijedna stotinjak tisuća kuna. Poligon za natjecanja, vožnje spretnosti i vježbu tehničkih vještina bit će potpuno otvorenog tipa pa očekujemo da će zbog smještaja na rubu gradskog središta i škola privući mnogo djece. Imat će klackalice, skakaonice, mostove i uzvisine, zidove za vertikalnu vožnju i slično te će, naravno, biti i važan dio turističko-sportske ponude, veli Čotar. Površine sto sa pedesetak metara, park će označiti i početak treće faze razvoja biciklističke infrastrukture u Istri – nakon cestovnih i terenskih staza na red dolaze biciklistički parkovi te single track i free ride staze.

– U Premanturi nešto slično bike-parku već postoji; u cijelosti su ga sagradili te ga održavaju volonteri iz kluba Adrenalina. U Hrvatskoj ih ima još nekoliko, no pazinski je prvi koji će imati jasno definiranu i formaliziranu podršku lokalnih i regionalnih vlasti, objašnjava Čotar.

Nastavit će se lani započeta edukacija i licenciranje biciklističkih vodiča, novog profila turističkih vodiča, a počet će i označavanje svih staza unificiranom signalizacijom.
Županija je na svom webu istakla podatke o 43 najreprezentativnije biciklističke staze istarskog područja, ukupne duljine više od dvije tisuće kilometara. Čotar procjenjuje da lokalnih staza, koje održavaju i označavaju gradski i općinski TZ-i, ima bar još toliko.

Lani je otvorena 55 kilometara duga dionica biciklističke staze Parenzane, od slovenske granice do Vižinade. Riječ je o preuređenoj trasi nekadašnje uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Trst i Poreč. Županija je pri fondu IPA-CBC kandidirala i obnovu završne, 20-ak kilometara duge dionice od Vižinade do Poreča i u narednih nekoliko mjeseci očekuje odgovor. Zanimljivo je da su Slovenci svoju dionicu Parenzane u cijelosti asfaltirali i osposobili kako za bicikle tako i za automobile, dok je talijanski dio ove stare pruge, ukinute 1935., još uvijek obrastao šikarom. Istra se jedina odlučila ostaviti makadam te uz minimalne intervencije u okoliš čitavu trasu na svom teritoriju osposobiti za bicikliste i rekreaciju, uz značajnu potporu europskih fondova.

Glasistre.hr

2 komentara na “Pazinu uskoro bike-park”

  1. pepsi napisao:

    Superiška. Bravo!

  2. peric napisao:

    bilo bi fora imat tako nešto.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.