Pčelari uspješni, pčele ugrožene

2Jako loša lanjska pčelarska sezona, izazvana nezapamćenom sušom, mogla bi se nastaviti i na ovu godinu jer se oslabljene pčelinje zajednice nisu uspjele oporaviti, rečeno je u raspravi o stanju na terenu na skupštini Pčelarske udruge Lipa u Pazinu.

Aktualne klimatske prilike također su nepovoljne, jer bi zbog visokih temperatura bagrem mogao početi cvjetati ranije, a pčele neće biti dovoljno razvijene i neće biti dovoljno pčela letačica za sakupljanje
nektara pa se pčelari pribojavaju još jedne loše sezone, pogotovo za bagremov med koji je u Istri najvažniji.

Pazinska udruga Lipa okuplja oko 140 pčelara s istarskog i riječkog područja, a unatoč problemima zbog hirova prirode minula joj je godina bila jako plodna raznovrsnim aktivnostima.

Uz niz stručnih predavanja pčelarskih stručnjaka iz zemlje i inozemstva, udruga je organizirala i pčelarsku školu, koju upravo pohađa već peta generacija, a kruna godišnjih aktivnosti Lipe je veljačka
manifestacija Dani meda u Pazinu, koju je ove godine pohodio i predsjednik Ivo Josipović.

Razvijaju se i edukacijske aktivnosti te rad s djecom, koje su rezultirale objavom slikovnice “Med za doručak”. Do kraja ove godine uz redovne aktivnosti pred udrugom je preseljenje u nove prostore u bivšoj pazinskoj vojarni, a uskoro će se raspisati i natječaj za novi vizualni identitet, odnosno logo i zaštitni znak Lipe.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.