Petogodišnjica od kad nas je napustio Nello Milotti

Na današnji dan prije pet godina napustio nas je velikan istarske glazbe Nello Milotti, koji je iza sebe ostavio veliki glazbeni opus, a mnoge generacije pamtit će ga po kompozicijama vezanim uz narodnooslobodilačku borbu i zborske kompozicije, te brojne zabavno-glazbene hitove koji su postali zaštitni znak festivala Melodije Istre i Kvarnera.

Milotti, Nello (Trst 1927. – Pula 2011.), skladatelj, pedagog, dirigent. Srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu, a kompoziciju diplomirao na Akademiji za glazbo – Ljubljana u klasi prof. Blaža Arniča. Po završenom školovanju djelovao kao nastavnik glazbenog odgoja na Talijanskoj gimnaziji, zatim kao nastavnik klarineta i solfeđa u Srednjoj muzičkoj školi “I. M. Ronjgova” u Puli, kojoj je postao i direktorom.

Od 1977. bio je profesor na Pedagoškom fakultetu u Rijeci – Odjel za nastavne djelatnosti u Puli. Preko 50 godina vodio je amaterske zborove u Puli i u Pazinu (Matko Brajša Rašan, Lino Mariani, Roženice) s kojima je postigao uspjehe na brojnim nastupima u zemlji i u inozemstvu. Kao skladatelj ogledao se u svim područjima glazbe, od zabavne (bio je stalni sudionik MIK-a i dobitnik njegovih mnogih prvih nagrada), preko zborova, instrumentalne, pa do scenske glazbe za dječje igrokaze. U svom stvaranju napajao se na bogatim izvorima istarske narodne glazbe, hrvatske i talijanske.

Od vokalno instrumentalnih djela značajnija su mu: “Istarska legenda” – kantata za solo pjevanje, mješoviti zbor i simfonijski orkestar, “Sipe piva” – za zbor i klavir, “Bura” – za ženski zbor i klavir (1. nagrada u Trstu). Od instrumentalnih djela: Obala – simfonijska poema, “Zidovi Nezakcija” (1. nagrada u Trstu) – koncert za klarinet i orkestar, koncert za gitaru (2. nagrada u Trstu). U studenom 2011. godine otkrivena je spomen ploča u rodnoj kući Nella Milottija u Mutilskoj ulici u Puli.

Istrapedia

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.