Pićan: IDS-ova vlast za kuću vrijednu 84.000 dala 130.000 eura iz proračuna

2Dosadašnji vlastodršci u Općini Pićan novac poreznih obveznika trošili su netransparentno i za vlastite potrebe, a ne za potrebe građana. To pokazuje i sama činjenica da dosadašnji načelnik općine Ivan Franković u cijelom mandatu nije predočio ni javnosti ni vijećnicima odluke o tome kako i gdje troši proračunska sredstva, općinskog proračuna, iako je po zakonu dužan to napraviti u pisanom obliku svakih šest mjeseci, kažu Branko Ružić i Fabricio Lukež, dosadašnji vijećnici i nezavisni kandidati za načelnika i zamjenika načelnika Općine Pićan.

Naglašavaju da oporbeni vijećnici nisu imali nikakav utjecaj na donošenje bilo kakvih odluka jer ih se preglasavanjem naprosto ignoriralo. Iako su ukazivali na štetne radnje načelnika, Općinsko ga je vijeće svaki put uspjelo zaštitit, a kako zakonskim i demokratskim putem nisu mogli doći do informacija, koje su se vješto skrivale, do toga su došli na drugi način, jer građani moraju znati pravu istinu i moraju biti objektivno izvještavani kako se troši njihov novac.

Naime, u nizu nezakonitih i netransparentnih odluka načelnika i Vijeća posebno se ističe kupnja kuće nekadašnje gostionice u Pićnu za njenu prenamjenu u dječji vrtić. – To je školski primjer kako se odvija korupcija po lokalnim sredinama. Kuću, koja se po našim saznanjima prodavala za 60.000 eura, Općina Pićan je platila 130.000 eura. Kada se odluka o kupnji kuće donosila, ukazivali smo da je riječ o promašenoj investiciji, jer statika zgrade ne može podnijeti nadogradnju za potrebe vrtića, nego je treba u potpunosti rušit da bi se izgradio novi vrtić. Na toj smo sjednici dobili informaciju da je kuća procijenjena na 142.280 eura te smo zatražili procjenu na uvid. Procjenu su nam pokazali na samoj sjednici i potom pokupili, tako da je nismo imali vremena proučiti. Unatoč našem protivljenju, koalicija s IDS-om na čelu donijela je odluku o kupnji, opisao je Ružić. Poslije određenog vremena oporbeni su vijećnici došli do navedene procjene i analizom utvrdili da su podaci u toj procjeni lažirani, počevši od toga da je godina izgradnje 1980. iako je, prema kazivanju najstarijih mještana Pićna, izgrađena u doba Austrije ili Italije. Kako su zahtjev vijećnika za izradu nove procjene odbili predsjednik Vijeća Silvan Juran i načelnik Franković, što je ukazivalo na nezakonite radnje, oporbeni su vijećnici angažirati novog nezavisnog sudskog vještaka građevinske struke da izradi novu procjenu po svim parametrima iz 2009. godine, kad je napravljena i prva procjena. Po novoj procjeni poštena tržišna vrijednost iznosila bi 84.000 eura, što daje razliku od čak 58.280 eura, odnosno 437.100 kuna. – Riječ je o kaznenom dijelu zlouporabe položaja i krivotvorenju isprava s ciljem da se sebi i nekom drugom pribavi imovinska korist. Kako je moguće da netko nešto što košta 84.000 plati 130.000 eura? Smatramo da ovdje ima dovoljno materijala za Državno odvjetništvo, USKOK i policiju i pitamo se tko je novce stavio u džep, kažu Ružić i Lukež.

S iznosom od 437 tisuća kuna moglo se, primjerice, napraviti javna rasvjeta u Tupljaku, proširiti groblje u Pićnu, uložiti u dom Sveta Katarina ili pomoći žiteljima slabijeg materijalnog stanja, napominju.

Podsjećaju također na još neke slične poteze aktualne općinske vlasti, poput angažmana odvjetnika Branislava Vukojevića, koji je vijećnicima kazao da će ih u sporu s Rockwoolom zastupati pro bono, dok je načelnik Franković s njim potpisao ugovor o zastupanju općine po odvjetničkoj tarifi, što je na kraju rezultiralo nagodbom kojom je odvjetniku plaćeno 205.000 kuna po odluci IDS-ove vlasti. Načelnik za to ne snosi nikakve posljedice, a oštećena je Općina Pićan, odnosno građani. Iako je načelnik tvrdio da nije potpisao ugovor s Vukojevićem, oporbeni vijećnici imaju kopiju ugovora, čime je potvrđeno kazneno djelo.

Konačno, Ružić i Lukež podsjećaju da je na samom početku mandata načelnik sebi, bez odluke Vijeća, povećao plaću, što je protuzakonito, dok bi se o uređenju starogradske jezgre, kažu, mogao napisati cijeli roman o počinjenim kaznenim djelima. Stoga su pozvali građane da 2. lipnja izađu na birališta i glasaju za odgovornog načelnika i njegovog zamjenika, da se ovakve radnje ne bi događale i ubuduće.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.