Pićan tuži Rockwool

RockwoolOpćina Pićan podnijet će u ponedjeljak tužbu protiv Rockwoola zbog onečišćenja vode i zraka i ugrožavanja zdravlja ljudi. Istovremeno će Ministarstvu gospodarstva uputiti zahtjev za trenutačno uvođenje privremene mjere zabrane rada tvornice. Najavio je to odvjetnik Branislav Vukojević na sastancima s mještanima Sv. Katarine i Tupljaka, koje je organizirala Općina.

Cilj tužbe je zadržati pogone ugašenima dok tvrtka ne ukloni štetne uzročnike, a građanima nadoknaditi štetu pretrpljenu na imovini i zdravlju. U zahtjevu Ministarstvu nastojat će se dokazati da proizvodnja kamene vune nije općekorisna djelatnost, što je status koji je država dodijelila Rockwoolu. Oba najavljena pravna istupa temelje se na rezultatima analiza koje su provele neimenovane stručne i zdravstvene ustanove, po jedna u Hrvatskoj i Sloveniji.

Elementi i spojevi iz tvorničkog dima pronađeni su uzorcima vode iz nekoliko bunara te u organizmima stanovnika u blizini pogona. Za Vukojevića su ovi medicinski nalazi ključni dokazi, budući da opovrgavaju Rockwoolova mjerenja onečišćenja prema kojima je zrak u okolici tvornice prve kvalitete.

– Zdravstvenom pregledu podvrgnulo se desetoro osoba i kod svih su utvrđeni isti simptomi s očima i respiratornim sustavom. Naknadno je pregledu respiratornog sustava pristupilo još pet osoba. Ukupno je utvrđeno da zdravstvene probleme ima trinaest osoba, a trima od njih liječnici su preporučili iseljenje.

Zdravstveni kartoni svih oboljelih pokazuju da prije puštanja tvornice u pogon tih problema nisu imali, kazao je Vukojević.

Napomenuo je da stanje nije alarmantno, ali da dugoročno izlaganje štetnim tvarima znači veliku vjerojatnost za nastanak teških bolesti. Okupljenima je preporučio da utvrde svoje zdravstveno stanje da bi njime mogli potkrijepiti privatne tužbe protiv Rockwoola. Ostaje otvorena mogućnost nagodbe, prije i nakon što tužba bude podnijeta.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.