Pićan: U zraku previše talija

RockwoolDopuštene količine talija u zraku u općini Pićan prekoračene su pet puta u protekle dvije godine, utvrdio je zagrebački Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada. Zbog toga je kvaliteta zraka u Pićnu pala u drugu kategoriju, u koju se uvrštava zrak s umjerenim onečišćenjem.

Ovi su podaci izneseni na današnjem sastanku u Općini sazvanom na inicijativu županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj. Predstavljali su ga pročelnik Josip Zidarić, Liljana Dravec i Mirko Radolović. Vladimira Vadžić došla je u ime Instituta, a Silvana Miladinov, Aleksandar Stojanović i Željko Stipić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Prisustvovala je i nadležna inspektorica zaštite okoliša Marijana Božićević, a domaćini su bili načelnik Ivan Franković, predsjednik Vijeća Silvan Juran, njegova zamjenica Kristina Đurović i pročelnik Anton Bažon.

Institut mjerenja obavlja shodno zakonu, odnosno odredbama studije utjecaja na okoliš rada Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic. Dozvoljeni godišnji prosjek količine talija iznosi dva mikrograma po četvornom metru, a u trima taložnicama iz zraka se nakupilo 2,59 mikrograma po kvadratu. Granične količine su premašene rijetko: 2009. godine u studenome i prosincu, a 2010. godine u srpnju, rujnu i studenome, što znači da su ti prebačaji bili veliki, i do 4,5 puta veći od dozvoljenih.

– Oscilacije u količinama začuđuju, jedan mjesec nula, a drugi gotovo deset. U svakom slučaju, moramo utvrditi odakle talij dolazi, a najprije ćemo istražiti je li se u navedenim mjesecima nešto nepredviđeno događalo u Rockwoolu. Oni će o nalazima biti obaviješteni do kraja mjeseca, a sredinom ožujka mogu očekivati inspekciju, kazao nam je u telefonskom razgovoru Zidarić.

Općina je odlučna u namjeri da otkrije izvor i uzrok onečišćenja. – Složit ćemo akcijski plan i poduzeti sve mjere da onečišćenje otklonimo. Naš cilj je zrak prve kvalitete, kazao nam je Franković, također u telefonskom razgovoru.

Talij je srebrnosivi metal, tako mekan da se može rezati nožem. Upotrebljavao se za uništavanje glodavaca i insekata, ali je to napušteno zbog posrednog trovanja divljih životinja i ptica. Njegovi spojevi su vrlo toksični ako se unesu u organizam, a naročito su opasni zbog svog kumulativnog efekta. Ima ga u cementu i ostalim građevinskim materijalima. (R. SELAN)

Boi: Talij nema veze s Rockwoolom
Marco Boi, direktor proizvodnje u Rockwool grupi, u priopćenju ističe da talij nema veze s njihovom tvornicom u Potpićnu.
– Sve analize koje se provode već četvrtu godinu potvrđuju da je kvaliteta zraka najveće kategorije po svim parametrima na koje tvornica može imati utjecaj, kao što su čestice PM10, sumporovodik, sumpor dioksid ili amonijak. Prema tome, tvornica nema štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš, ističe Boi.
– Dobili smo informaciju da je vrijednost talija nešto povišena, no taj element nije karakterističan za tvornice kamene vune, i to potvrđuju službeni popisi institucija u svijetu, primjerice Američka agencija za zaštitu okoliša. Preko medija smo dobili informaciju da je na tu temu održana sjednica u Općini Pićan na inicijativu županijskih vlasti, na kojoj se po već poznatom automatizmu prst uperio na Rockwool, rekao je Boi.

glasistre.hr

3 komentara na “Pićan: U zraku previše talija”

 1. Stein napisao:

  Talij je nusproizvod prerade sulfidnih ruda: cinka, olova, željeza i bakra. Najviše se upotrebljava u elektronici, za proizvodnju posebnog optičkog stakla s velikim indeksom loma i infracrvenih detektora. Cijena talija u obliku zrnaca čistoće 99.999% iznosi 566.70 € za 500 g.
  Evo biznisa, a vi samo kukate.
  Od čistog zraka nema love.

 2. beibe napisao:

  a bistar si ? ko ministar

 3. Bepo napisao:

  Sigurno da nema veze s Rockwoolom, to ga pićanci proizvode kad toliko prde umjesto da poduzmu nešto. Neka se ogledaju na arape dole.. Nema niš bez ginut.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.