Pićanci odustaju od većeg nameta Rockwoolu

RockwoolPićanski načelnik Ivan Franković (IDS) predložio je na sjednici Općinskog vijeća u utorak navečer da se ipak odustane od naplate komunalne naknade u tisuću posto većem iznosu negoli dosad, kako su zastupnici – prvenstveno radi dodatnog pritiska na Tvornicu kamene vune Rockwool – jednoglasno odlučili na zasjedanju prije manje od mjesec dana.

Za prvog čitanja proračuna za 2011., koji je predložen na temelju manjeg, još uvijek važećeg nameta, Franković je, naime, objasnio da je Rockwool već pokrenuo upravni postupak tražeći ništavnost i dosadašnjeg rješenja za komunalnu naknadu smatrajući da za njeno plaćanje nisu ispunjeni zakonski uvjeti.

Tvrtka zahtjev temelji na činjenici da – službeno – nema pristupnu cestu do proizvodnog pogona. Naknadno smo doznali da je Rockwool pokrenuo postupak prije oko godinu i pol.

Načelnik je naglasio da su se prije krojenja budžeta konzultirali u nadležnom županijskom uredu – koji vodi upravni postupak – te zaključili da nema smisla ići u tako veliki rizik.

– Ukoliko izgubimo spor, morali bismo Rockwoolu vratiti daleko više novca od komunalne naknade. Moguće je da Općinu dovedemo u daleko težu situaciju od aktualne, za nekoliko mjeseci i u bankrot. Strpimo se s podizanjem vrijednosti obračunskog boda dok se izgradi cesta, tj. kada budemo sigurni da to možemo i naplatiti, sugerirao je Franković.

Bili smo prelakomi, a upozoravao sam da pokušamo dobiti ono realno. Da smo bili skromniji, možda bismo dobili dvostruko veću komunalnu naknadu. Rockwool po zakonu čak i nije dužan plaćati komunalnu naknadu s obzirom na to da tvornica još nema uporabnu dozvolu, nego privremenu, za probni rad, kazao je Branko Ružić (Nezavisna lista).

U diskusiji, pak, o tome treba li odluku s posljednje sjednice o tisuću posto uvećanoj komunalnoj naknadi poništiti, ili je pak dovoljno samo ne izdati rješenje po novom obračunskom bodu, načelnik Franković rekao je da će provjeriti propise te da će se o svemu odlučivati na idućoj sjednici.

– Dosta mi je više tog provjeravanja. Ne možemo ispasti budale pred svima! Prošli je put prije odlučivanja rečeno da smo se konzultirali i da nema zapreka, da bismo sada išli ukidati odluku, zaključio je Matej Selar (HDZ).

Na idućoj sjednici očekuje se donošenje proračuna teškog 8,5 milijuna kuna – usvoje li ga vijećnici, to će značiti da, barem privremeno, odustaju od poskupljenja komunalne naknade. (I. RADIĆ)

Labinski sud nenadležan u procesu Općine protiv Rockwoola
Pročelnik Anton Bažon izvijestio je vijećnike o dopisu labinskog Općinskog suda, kojem je Općina tužila tvrtku Rockwool zbog onečišćenja vode i zraka te ugrožavanja zdravlja ljudi, kojim ta institucija sebe proglašava nenadležnom u ovom slučaju. Najavio je da će se Općina na takvo rješenje žaliti Županijskom sudu.

Božena Sučić Juričič iz Akcije mladih tražila je predočenje dopisa suda, na što je Bažon uzvratio da taj dokument nema Općina, već odvjetnik. Sučić Jurićić je nakon toga sa svojom stranačkom kolegicom Doris Floričić napustila sjednicu. Stekao se dojam da su bile nezadovoljne i načinom rasprave, odnosno odgovorima 15-orici građana, koliko ih je prisustvovalo dijelu sjednice posvećenoj Rockwoolu.- Vi ste servis građana, a ne sami sebi svrha, poručila je pri odlasku Sučić Juričić.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.