Pićanci predali tužbu protiv Rockwoola

RockwoolOpćina Pićan u četvrtak je na Općinskom sudu tužila Rockwool Adriatic zbog onečišćenja vode i zraka te ugrožavanja zdravlja ljudi.

Tužbu je predao odvjetnik Branislav Vukojević u pratnji općinskog pročelnika Antona Bažona. Pred zgradom suda podršku im je pružilo desetak Pićanaca koji tvrde da svakodnevno trpe zbog emisija iz tvornice.

– Tužbu simbolički predajemo u pet do podna jer je krajnje vrijeme da se nešto poduzme za spas općine Pićan i susjednih općina, izjavio je pročelnik Bažon.

Tužbom se od suda traži da Rockwoolu naloži prestanak onečišćavanja okoliša koje utječe na zdravlje ljudi, posebice da više ne ispušta štetne tvari iz tvorničkog postrojenja te da regulira emisije, na što se ranije obvezao, ali do sada nije učinio. K tome se traži da tuženik na ime naknade štete isplati 15 milijuna kuna, koji će biti usmjereni u izgradnju preostalog dijela općinskog vodovoda.

– Razlog što tužba nije podnijeta u ponedjeljak, kako smo to u petak najavili, isključivo je tehničke prirode. Isto vrijedi za zahtjev Ministarstvu gospodarstva za trenutačno uvođenje privremene zabrane rada tvornici, koji ćemo predati sljedeći tjedan, odgovorio je na novinarska pitanja Vukojević.

U prvih nekoliko ročišta namjerava sam zastupati Općinu, a nakon toga u pomoć pozvati jedno odvjetničko društvo.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.