Pikamer otvorio kavernu pod cestom

Spletom okolnosti, uslijed pikamiranja terena u sklopu rekonstrukcije ceste Barban – Most Raša otvorio se speleološki objekt koji su u utorak pregledali članovi Istarskog Speleološkog Saveza. Kaverna je otkrivena u subotu na istočnom izlazu iz Barbana koji se priključuje na glavnu cestu prema Raši.

U kavernu je prvi ušao Ivan Maresti, no nakon pet metara daljnje napredovanje u dubinu onemogućio je čep od zarušenog kamenja i bloka stijene težine oko 100 kilograma zbog čega je morao izaći van te s Mladenom Jekićem, Petrom Počanić i Matejom Mirkacem dobro osmisliti kako kamen izvaditi van i nastaviti s pregledom jame. Gotovo pet sati trajao je pregled kaverne jer su sistemom kolotura i uz pomoć bagera tvrtke Cesta, koja izvodi radove na prometnici, vadili blok stijene nakon čega je Mirkac ušao u kavernu i spustio se na 40 metara dubine.

– Radi se o kaverni jer one za razliku od ostalih speleoloških objekata nemaju prirodne ulaze. Uglavnom budu otkrivene uslijed radova. Dubina je oko 40 metara, a kaverna je u obliku meandra. Uspjeli smo pregledati speleološki objekt, bilo je dosta usko i nezgodno i pri kraju se osjetio nedostatak kisika.

Uz vertikalu kojom sam se spuštao postoji još jedna paralelna kaverna. Sad je na tvrtki Cesta da obavijesti Upravu za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture jer se otkriće speleološkog objekta prema Zakonu o zaštiti prirode treba prijaviti u određenom roku, a u suprotnom slijede visoke kazne. Nismo obavili sveobuhvatno istraživanje kaverne već samo pregled kako bi ustanovili da li se uopće radi o speleološkom objektu, a naši daljnji koraci ovisit će o postupcima tvrtke Cesta i Ministarstvu kulture, rekao nam je Mirkac.

Inače, speleološkim objektom se smatra otvor u zemlji koji je dubok ili dugačak pet metara i u koji može ući čovjek, a promjer ulaza ne smije biti veći od dubine odnosno dužine objekta. Što će dalje biti s kavernom pokušali smo saznati od Mire Mirkovića, direktora Ceste. Rekao je da će investitor odnosno Hrvatske ceste prijaviti kavernu Ministarstvu, a što će dalje biti ovisit će o naputku ministarstva. No, to neće ugroziti daljnje radove.

– I tako neće biti asfaltirana cijela dionica do početka ljeta već samo dio Pula – Barban i kilometar na mostu Raša. Rok za završetak cijele dionice ionako je 20. ožujak 2012. Mi ćemo pokušati ubrzati situaciju s kavernom odnosno ako je treba istražiti da to počne što prije, rekao je Mirković.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.