Piknik s knjigama u Bilfo parku

2Gradska knjižnica Pazin poziva Vas u utorak 13. kolovoza u 9:30 sati na piknik s knjigama.

Piknik će se održati u Bilfo parku pored Pazinčice (otprilike 300 metara od Zarečkog krova). Predviđeno vrijeme trajanja piknika je do 11:30 sati.

“Dobrodošle su mame, tate, bake, djedovi, tetke, stričevi… ma zapravo svi koji vole knjige i čitanje.

Ponesite vodu, sendvič, kape i puno dobre volje. ”

Piknik s knjigama dio je projekta Na tragu priči koji se provodi se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

Gradska knjižnica Pazin, tel. 624-488, mob. 099/624-4880

NA TRAGU PRIČI

Rana pismenost podrazumjeva sve ono što djeca znaju o čitanju i pisanju prije nego što i sama počmu čitati i pisati. Rano djetinjstvo je vrijeme najintenzivnijeg učenja i usvajanja materijala jer se i samo dijete tad naijintenzivnije razvija. Razna dosad provedena istraživanja pokazala su da djeca kojoj se čita od najranije dobi brže uče, lakše komuniciraju, brže se razvijaju. Na tragu toga treba započeti s čitanjem djeci od najranije dobi. Samo čitanje podrazumjeva vrijeme koje roditelj i dijete provode zajedno, opuštajući se i uživajući u trenucima smirenosti i zajedništva.

Na tragu priči projekt je Gradske knjižnice Pazin kojim se uključujemo u nacionalnu kampanju za poticanje čitanja pod nazivom „Čitaj mi“. Projekt, kao i cijela kampanja, provode se povodom Europske godine čitanja naglas 2013. “Reading aloud, Reading together”.

2Sam projekt provodi se u nekoliko faza od srpnja do studenoga, anacionalna kampanja tijekom cijele godine.

Prva faza podrazumjeva čitanje priča u popodnevnom terminu u knjižnici. Djeca dolaze slušati priče izvan vrtića i škole koji su obavezni te se na taj način motivira djecu i roditelje na posudbu knjiga i zajedničko čitanje.

Druga faza podrazumjeva čitanje priča u jutarnjim terminima za djecu koja pohađaju dječji vrtić i koja u knjižnicu dolaze po priču za dobro jutro. Čitanje priča motivacija je za kretivno izražavanje u vrtiću na tragu pročitane priče.

Treća faza podrazumjeva nabavku kofera za knjige i knjiga kako bi se projekt mogao proširiti i na gradske parkove, trgove i druge lokacije. Zamislili smo da se kofer zove Leon i kao svaki mali lavić jako je gladan, ali priča. Ova faza je pripremna i prethodi čitanju na lokacijama izvan knjižnice.

Četvrta faza je čitanje u parku, na gradskom trgu, u galeriji, u pazinskom kaštelu, uz Pazinčicu… No, da bi djeca saznala lokaciju na kojoj se tog dana čita priča moraju zajedno s roditeljima ili odgajateljima doći u knjižnicu po trag (zagonetku) koja ih vodi do priče. Ova će se faza odvijati tijekom svibnja i lipnja.
Peta faza podrazumjeva pričaonice u jutarnjim terminima i odvija se tijekom srpnja i kolovoza. Ova je faza namijenjena svim uzrastima i djeci pruža dugo, toplo, pustolovno i bajkovito ljeto.
Paralelno s petom fazom pokušat ćemo sašiti krinoline i izraditi kulise kako bi naše pričanje priča bilo što primamljivije i djeca lakše plovila morem mašte.

Na jesen kreće zadnja faza projekta koja će se odvijati tijekom rujna, listopada i studenog. Leon i njegove knjige kreću na put okolnih općina i „putuju tragom priče“. U dogovoru sa školama, vrtićima i općinama priče će se čitati u Cerovlju, Karojbi, Lupoglavu, Gračišću, Motovunu, Tinjanu i Svetom Petru u Šumi.
Kraj projekta podudara se sa završetkom Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije tijekom koje se pojačano promoviraju knjiga i čitanje.

Projekt Na tragu priči provodi se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.