Pitanja vijećnika sa posljednje gradske sjednice

Pitanja vijećnika sa posljednje gradske sjednicePostoji li mogućnost da se u kategorizaciji zona za izračun cijena zakupnina poslovnih prostora u gradskom vlasništvu Ulica Franine i Jurine premjesti u niži platni razred, zanimalo je nositelja Nezavisne liste Valtera Milohanića na aktualnom satu prve ovogodišnje sjednice pazinskog vijeća.

U toj ulici, koju Pazinci zbog koncentracije trgovačkih i obrtničkih radnji nazivaju “turističkom”, jedanaest je poslovnih prostora trenutačno prazno, naveo je Milohanić, pa bi smanjenje gradskih zakupnina ohrabrilo poduzetnike da i dalje posluju na toj lokaciji.
Gradonačelnik Renato Krulčić odgovorio je da se važeća odluka o zonama može revidirati, no da već dulje vrijeme ta ulica poduzetnicima ne pruža ono što očekuju, ali će gradska uprava pokušati pronaći model rješenja tog problema.

Milohanić je upitao i hoće li se popraviti uska i u lošem stanju cesta za Ježenj, na što je Krulčić odgovorio da se o tome već razgovara i s mještanima i sa Županijskom upravom za ceste. ŽUC će pripremiti projektnu dokumentaciju i osigurati sredstva za radove, a gradska uprava će preuzeti rješavanje imovinskopravnih odnosa s vlasnicima zemljišta oko ustupanja dijelova parcela za proširenje ceste da bi se sve pripremilo da sanacija te ceste ude u program ŽUC-a za 2011. U ovogodišnji program cesta nije uvrštena. Na isti način rješavat će se i sanacija cesta na području Katuna Trviškog i Zarečja. Milohanić je zahtijevao i da se od ŽUC-a zatraži informacija kada će se sanirati opasna mjesta na cestama za Kršiklu i Grdoselo.
Stanko Mališa (HDZ) je gradonačelnika Krulčića pitao kako će se novi zakon o masi plaća u jedinicama lokalne samouprave
odraziti na Pazin budući da se, prema jednom njegovom izračunu, iz pazinskog proračuna za plaće izdvaja 26 posto prihoda, a prema nedavnoj izjavi gradonačelnika svega 16 posto. Krulčić odgovara da je Mališin izračun vjerojatno obuhvatio i plaće vatrogasaca te djelatnika dječjeg vrtića, medutim, spomenuti se zakon odnosi samo na plaće službenika i namještenika u lokalnoj samoupravi, a ta masa doista iznosi 16 posto i novi zakon na pazinske prilike ne bi trebao utjecati. S druge strane, u gradskoj se upravi štedi na svemu, kazao je Krulčić, pa tako i na plaćama, koje nisu povećavane već tri godine.

Mališa je negodovao i zbog skraćenog radnog vremena poštanskog ureda u Pazinu, koji – radeći samo do 14.30 sati radnim danom osim utorka, kada radi do 17 sati – ne zadovoljava potrebe korisnika poštanskih usluga. Krulčić se složio da je to već višegodišnji pazinski problem i da će se obratiti notom direkciji Hrvatske pošte tražeći da se radno vrijeme zimi ne skraćuje.

Stjepan Gabrić (HDZ) se zanimao iz kojih je sredstava doniran automobil Dnevnom centru i službi za pomoć u kući za starije osobe, a Krulčić je pojasnio da se radi o vozilu vrijednom 80.000 kuna uzetom na leasing po kojem je ove godine plaćeno 25.000 kuna, i to iz redovnih sredstava planiranih za financiranje Dnevnog boravka. Time će se uštedjeti na dosad uobičajenom plaćanju naknade za korištenje osobnih automobila gerontodomaćica, koje obilaze značajan broj korisnika na terenu. Gradonačelnik je prihvatio prijedlog Tomislava Čubrića (Nezavisna lista) da se pripremi tzv. bijela knjiga s podacima o mogućnosti investiranja i poduzetničkih inicijativa na području grada, te najavio da će se o tome uskoro razgovarati s Udruženjem obrtnika Pazin i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Pula.

Bruna Rabara (SDP) zanimalo je zašto Gradsko vijeće još nije raspravljalo o konačnom prijedlogu mreže osnovnih škola, na što je pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Boris Demark kazao da se dosta dugo čekalo da se o prijedlogu očituju sva
vijeća općina obuhvaćenih tom mrežom, pa zatim Osnovna škola Vladimira Nazora i naposljetku Istarska županija, nakon što su sva očitovanja prikupljena, prijedlog mreže upućen je pred desetak dana u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, pa se u idućih desetak dana očekuje povratak dokumenta na završnu raspravu i usvajanje u vijeću.

Davor Šišović
Glasistre.hr

3 komentara na “Pitanja vijećnika sa posljednje gradske sjednice”

 1. yyyyy napisao:

  Nezavisni kalaju.Da nam dugo živi naša mala pazinska demokracija.

 2. log napisao:

  pročitajte i ovo http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/178897
  žalosno da svi kažu da su bespomoćni

 3. djermano napisao:

  “u gradskom proračunu nema novca za to pa bi se vlastitim snagama malo moglo učiniti za njen spas, zaključuje Krulčić” …
  grad more lako postat vlasnik, sklopit ugovor s uslugom u kojem će kompenzirati radove u zamjenu za desetgodišnji najam … i naše JKP zaradi i svi sretni i zadovoljni …
  ča ne ;)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.