Pitka voda iz cerovljanskih bara

cerovlje_voda.jpgNa cerovljanskim barama, kao i na Zarečkom krovu te na rijeci Mirni kraj Motovuna jučer su volonteri i zaposlenici Crvenog križa iz Austrije, Slovenije i Hrvatske koji se pripremaju za djelovanje u katastrofama na medunarodnoj vježbi XH2O Istra demonstrirali djelovanje u slučajevima zagadenja pitke vode.

– Zasad u Hrvatskoj nije bilo potrebe za aktiviranjem ovakvog sustava jer to rješavamo vodoopskrbnim cisternama, ali kada bi došlo do šireg zagađenja, ovako bi to izgledalo, kazao je Ead Bečirević, djelatnik

Odjela za pripremu i odgovor na katastrofe HCK-a. Kako djeluje uredaj za pročišćavanje? Voda prolazi kroz
pješčani filter koji je čisti od prljavština, zatim kroz aktivni ugljen koji uklanja kemijske supstance i mirise, da bi se zatim klorirala, odnosno dezinficirala.
Prije nego što se proglasi pitkom mora se podvrgnuti dvjema kemijskim analizama – terenskoj i laboratorijskoj. Koliko je sustav učinkovit, pokazao je Bečirević, koji je već nakon prvotne analize popio vodu iz cerovljanske bare.

Radne lokacije i medunarodne timove za pročišćavanje vode jučer je posjetio međunarodni nadzorni tim koji čine Mirjana Jakopec iz austrijskog MUP-a, Max Santner iz austrijskog CK-a, Jernej Završnik iz slovenskog CK-a i zamjenica predsjednika HCK-a Vera Pleša Golubović. Potonja je ustvrdila da je HCK u potpunosti
spreman za reagiranje u katastrofalnim situacijama, no požalila se da država vrlo loše financijski prati rad HCK-a. Hrvatski Crveni križ ima tri uređaja za pročišćavanje vode, dok im je jedan za vježbu ustupio austrijski Crveni križ.

Uredaj stvara pitku vodu za jedan gradić veličine Pazina

Volonter HCK-a Jasminko Kranjčec iz Ivanić-Grada sredinom godine pet je tjedana boravio nedaleko od Port-au-Princea na Haitiju nakon razornog zemljotresa.

– Sudjelovao sam u ekipi njemačkog Crvenog križa, a bio sam zadužen tehnički održavati poljsku bolnicu na mjesnom stadionu. Koristili smo ovakve uredaje za pročišćavanje vode i mogu reći da je jedan uređaj u prvi mah dovoljan za tri do pet tisuća ljudi. To se odnosi na najosnovnije potrebe, 15 litara po osobi, namijenjene piću, kuhanju i osnovnom pranju. Kasnije se potrebe povećavaju, kaže Kranjčec.

Glas Istre

© iPazin.net portal 2001. - 2024.