Pjesmom i plesom u Zabrežanima završen projekt Nedilja u 5 popolne

FDP_zabrezani_2013Projekt Folklornog društva Pazin “Nedilja u 5 popolne” danas se po sedmi put održao u Zabrežanima čime je zaključen prvi ciklus prikupljanja i dokumentiranja starih običaja, svirki, pjesama i plesova na području bivše Općine Pazin. Projekt je prepoznala i poduprijela Istarska županija, angažirani su bili svi članovi i sekcije društva, a program su vodili pazinski multiinstrumentalisti Goran Farkaš i Marko Pernić.

U današnjem su razgovoru sudjelovali Đino Žgrablić (81) iz Gajmovići, Miro Maretić (80) iz Zgrablići, Anton Zgrablić (80) iz Šajini te Anton Paris iz Pule, koji je sa sobom donio i pokazao minijature alata za obradu konoplje kao i minijaturu procesa iskopa boksita. Farkašu i Perniću pridružio se i Viktor Križanac, bivši predsjednik Folklornog društva Pazin, koji se i sam rado prisjetio svoje prošlosti u Zabrežanima i okolnim selima.

U ugodnom razgovoru kojega je započeo Valter Žgrablić, načenik mjesnog odbora Zabrežani, objašnjavajući kako se danas živi u Zabrežanima, dotakle su se mnoge teme: od života u selu u najranije vrijeme koje su se sugovornici mogli dosjetiti, preko poslova koji su radili i mjesta gdje su odlazili na posao, tradicijskih poslova, do zabava i kulturnog života kroz prošlost.

Ivan Žagrić napravio je kratki glazbeni intermezzo svirkom na usnu harmoniku (organić) i istovremeno plešući s gospođom koju je netom odabrao iz publike. Razgovor je tada otišao u smjeru glazbala koja su se koristila na seoskim zabavama, iz čega se naučilo da su 50tih godina prevladavale harmonike trieštine, pjevale su se uglavnom talijanske pjesme, ali se njegovalo i pjevanje na tanko i debelo. U okolnim su selima postojali samo jedan violin i bajs, ali se oni, nakon dolaska trieštine, nisu koristili u zabavama.

Pazinski su folkloraši, i to njihova dječja sekcija, na početku otplesali nekoliko plesova, dok su za kraj ostavili nekoliko pjesama vokalne skupine Veteranke i svirku za ples svih posjetitelja, koje su na kraju počastili cukerančićima i fritulama.

Fotografije s događaja pogledajte ovdje.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.