Pjesništvo rođeno na blogu

go307153.JPGOtkako se u pazinskoj Gradskoj knjižnici održavaju književne večeri, nijedna još nije bila toliko posjećena kao predstavljanje zbirke pjesama »More ljubavi«, prve knjige pazinskog pjesnika Dragana Gortana. Knjižnica je bila doslovce krcata, a zauzvrat svome entuzijazmu, publika je od predstavljačke ekipe dobila izvrstan, vedar i prpošan, zanimljiv, duhovit i zabavan program.


Iako je, vjerojatno, bilo zamišljeno da promotor David Ivić u ime nakladnika, pazinskog ogranka Matice hrvatske, malo formalnije porazgovara s autorom, da Helena Šipraka pročita odabrane Gortanove pjesme, a da Bruno Krajcar nešto zapjeva i zasvira, dobro raspoloženje potpuno je razbilo protokolarnu ukočenost pa su pjesme čitali svih četvero s one strane stola, čak je i autorova kćer Ema dvaput iz publike dolazila k tati i pročitala dvije pjesme, i to jako dobro. Krajcar je, štoviše, na licu mjesta i skladao, otvorivši skoro nasumce odabranu stranicu iz zbirke, par sekundi promozgao nad stihovima, i otpjevao u tom trenutku uglazbljenu pjesmu. I tako više puta, a najbolje je ispala posljednja, u blues izvedbi.
Ivićevi i Gortanovi razgovori između govorenja stihova također su bili veseli. Na Ivićevo pitanje zašto piše, Gortan odgovara: »Nemam razumno opravdanje«, no publici je objasnio da stihove piše tek osam mjeseci, da je pjesme počeo objavljivati na svom blogu nazvanom Boljun, da su prve reakcije bile izvrsne, čak ga je i jedan od urednika Radio-Splita zamolio da pročita neke njegove pjesme u eteru. Ohrabren tim odjecima uporno je pisao dalje, i nakupilo se dvjestotinjak pjesama od kojih je 108 objavljeno u knjizi, koju je inače uredio Edo Jeromela.
Gortanove pjesme daju puno odgovora na »često postavljana pitanja«, ustvrdio je Ivić, a Krajcar je dodao da pjesnici otkrivajući svoju dušu zapravo otkrivaju svijet, »jer ono što je na površini često nije realnost«. Dragan Gortan je također otkrio kako je prvih dvadesetak pjesama objavljenih na blogu obrisao i one su zauvijek izgubljene, ponovno je sve prebrisao kad se počela pripremati zbirka, ali nedavno je ponovno aktivirao blog i nove se pjesme opet redovito pojavljuju na adresi http://bigblog.tportal.hr/boljun. Moglo bi ih, za neko vrijeme, biti i dovoljno dobrih za još jednu zbirku, najavio je autor.

Davor Šišović

www.glasistre.hr

3 komentara na “Pjesništvo rođeno na blogu”

 1. erbaelorba napisao:

  Draganu i Emi sve pohvale!
  Šteta da ovaj portal ne vrvi pohvalama za nešto lijepo i posebno i priznat ćete nije lako izaći pred ljude sa svojim pjesmama i nije lako ispuniti knjižnicu ma koliko god ona mala ili velika bila…Kuraja u daljnjem radu! i novom punjenju knjižnice! Borba protiv društvene patologije hrvatskog društva još uvijek traje!

 2. mamasan napisao:

  Lijepo, smireno, vedro, ugodno, životno……… pohvale i petice obitelji gortan….

 3. adam napisao:

  Bravo Dragan!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.