PKKG: Državno natjecanje u poznavanju klasičnih jezika

2Uskoro ulazimo u Europsku uniju, a velik dio riječi europskih jezika počiva na latinskim i grčim riječima. Stoga je učenje klasičnih jezika izazov mladom čovjeku koji učeći nešto što se smatra mrtvim jezikom, zapravo uči o sadašnjosti i budućnosti.

Početkom travnja ove godine u varaždinskoj je Prvoj gimnaziji održano državno natjecanje u poznavanju klasičnih jezika. Svako državno natjecanje poseban je događaj koji iziskuje velik trud organizatora. Ove su se godine Varaždinci potrudili pokazati svoj prekrasan barokni grad, organizirali su i zanimljivu radionicu u kojoj su učenici izrađivali glinene natpise s latinskim i grčkim poslovicama, a posebno je topla bila njihova dobrodošlica.

Već tradicionalno, na tom su natjecanju sudjelovali i pazinski klasičari, učenici Pazinskog kolegija-klasične gimnazije, i njihova mentorica prof. Milica Maligec. Ove su godine pazinske boje branili učenici Daniel Đukić, 3. r. i Mate Alerić, 4. r. koji su se natjecali u poznavanju grčkog jezika. Da grčki jezik nije nešto što se nikako ne može naučiti, govore njihovi izvrsni rezultati: Mate Alerić osvojio je 2. mjesto, a Daniel Đukić, 10. mjesto (zanimljivo je reći da se učenici trećih i četvrtih razreda natječu u istoj kategoriji).

pazinski-kolegij.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.