Plaćanje maca šparoga na savjest beračima

2Mora postojati kontrola branja šumskih plodova (šparuga, gljiva, ljekovitog bilja, bilja za hranu ljudima i dr.), naročito onih koji se beru u svrhu daljnje prodaje, kako bismo zaštitili staništa i omogućili očuvanje biološke raznolikosti te na taj način onemogućili devastaciju naših šumskih ekosustava, navodi se u priopćenju Hrvatskih šuma na temu o naplati branja šparuga u državnim šumama.

Čitatelji su nas nakon objave posljednjeg članka o toj temi “zatrpali” facebook komentarima i mejlovima te upozorili na internet stranicu Državnog zavoda za zaštitu prirode gdje se navodi da šparoga nije zaštićena vrsta te za njeno sakupljanje nije potrebno ishoditi dozvolu Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture.

Treba reći da su to dvije različite stvari jer je dozvola ipak potrebna beru li se šparoge u državnim šumama kojima gospodare Hrvatske šume i gdje su na snazi njihovi propisi.

Berači bi, podsjetimo, za rekreativno i komercijalno branje u državnim šumama trebali platiti naknadu šumariji – stručak od deset komada šparoga građani plaćaju pet kuna ili preračunato, pedeset lipa po šparogi. Berač bi prvo trebao ishoditi dozvolu za branje, a nakon sakupljanja ponovo doći s ubranom količinom te platiti prema cjeniku.

No, procedura je apsurdna. Berače bi trebali kontrolirati lugari, međutim lugari mogu tražiti dozvolu kada sretnu berača, ali im je on može i ne mora pokazati. Također, lugari ne mogu naplatiti naknadu, već je berač mora platiti na blagajni šumarije pa ispada da je sve prepušteno savjesti berača.

Inače, predviđena kazna za sakupljanje šumskih plodova bez dozvole Hrvatskih šuma iznosi od tisuću do sedam tisuća kuna. U brdsko-planinskim područjima sakupljanje sporednih šumskih proizvoda moguće je bez naknade, ali također treba ishoditi dozvolu šumarije.

glasistre.hr

1 komentar na “Plaćanje maca šparoga na savjest beračima”

  1. . napisao:

    Ovo je novi biser na zarđaloj ogrlici, biser preuzet iz EU. Čudno da našom nebrigom ki toliko kodina beremo to bilje, šparoge, jako je čudno da nisu istrebljene. Drago mi je da se ova vlast tako brine. Ali zanima me kad će se početi brinuti i o ljudima. Imaju Hrvatsku , imaju šparoge. Ja ću ih brati ma kako god oni budu kukurikali i to di me volja.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.