Planinarenje upotpunjeno brčkanjem u ugodnoj riječnoj vodi

GRDOSELO – ZAVRŠETAK PROJEKTA „OTKRIJMO LJEPOTE PRIRODE“

Vruće ljetno kasno poslijepodne četrdesetak je planinara iskoristilo je jučer (15.6.2019.) kako bi obilježilo kraj projekta „Otkrijmo ljepote prirode!“ prigodnim pješačenje po dodatno obnovljenoj stazi Malenica pokraj Grdosela te je ujedno i obilježen i međunarodni dan pješačenja, 23. po redu.

Planinari su pristigli osim od članova organizatora Planinarskog društva „Pazinka“ iz Pazin, stazom su koja nosi laskavi naziv „istarske Amazone“ krenuli iz Grdosela preko staze Malenica, pristigli pred srednjovjekovnu utvrdu Zelengrad ili kako ga Grdoseljani nazivaju Stari Grad. Otamo su s obzirom na vrućinu odlučili se spustiti do samog  dna kanjona Grdoselskog potoka i okupati se u jednom od predivnih jezerca s vodopadom, koji se zove Črni Puč. Oni koji nisu bili spremni na kupanje, produžili su razgled osebujnim kanjonom ili se odlučili osvježiti u hladu.
Većina izletnika, koje je uz nekoliko izuzetaka iz Njemačke, bila iz cijele Istre, po prvi je put  upoznala ljepote koje se nalaze u ovom depopulariziranom kraju Središnje Istre. Pod vodstvom planinarskih vodiča iz PD Pazinke vratili su se natrag u Grdoselo, gdje su odmorili ispred tamošnje crkve u kojoj se čuva glagoljski odlomak iz 12. stoljeća.

Projektom „Otkrijmo ljepote prirode“ na taj su način zaista i otkrivene skrivene i turistički još neotkrivene ljepote nedaleko Pazina, postavljene su klupice, stol i dodatna oprema kako bi stazom, koja nije zahtjevna, mogli hodati i oni sa manje planinarskog iskustva. Na taj način vrši se i promocija međugeneracijskog obiteljskog planinarenja. Na taj način obnovljen je stol koji su bili postavili prije deset godina članovi udruge Huhober iz Grdosela.
Projekt „otkrijmo ljepote prirode“ financiran je od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva preko natječaja „Mali projekti u zajednici“ koji je financiran iz Zakladinog Fonda gradova i općina. Pazinski su planinari spojili ovu manifestaciju s 23. međunarodnim danom pješačenja, koji se tradicionalno održava prve nedjelje svibnja, no kako je bilo  konstantno ružno vrijeme, premješten je u polovicu lipnja. Uz Zakladu, međunarodni dan pješačenja je financiran od strane Zajednice sportskih udruga Grada Pazina i Turističke zajednice Središnje Istre.

Uz Zakladu ova manifestacija je financirana od strane Turističke zajednice Središnje Istre i Zajednica sportskih udruga Grada Pazina.

A. Finderle

 

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.