Planirate li djecu, živite u Pazinu

Jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete u Općini Bale iznosi visokih pet tisuća kuna. Još ako tome pripišete da je prva godina vrtića za svako dijete besplatna, a ukoliko imate više djece, plaćat ćete vrtić samo za jedno, nijednom mladom roditelju takva podrška jedinice lokalne samouprave neće biti zanemariva. 

Što se tiče naknade za novorođenčad, ne može se zanemariti ni Sveti Petar u Šumi, gdje za prvorođeno dijete roditelji dobivaju 4.000, za drugorođeno 5.000, a za treće i svako sljedeće po 7.000 kuna! Nisu to iznosi koji bi majke iz čistog mira trebali potaknuti na rađanje djece, ali su dobrodošli, te debelo premašuju istarski prosjek.

Od istarskih gradova najveća naknada u Pazinu

Od istarskih gradova najvišu naknadu nudi Grad Pazin. Trenutačno ona iznosi 3.000 kuna za prvo dijete, 4.000 za drugo i 5.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete. Zanimljiva iznimka su blizanci: za njih će roditelji dobiti 5.000 kuna po djetetu. U 2009. godini zahtjeva za isplatu ovih naknada bilo je 71, a lani 62, kada je za novorođene bebe Grad isplatio 265.000 kuna. Osim ovih naknada u Pazinu su za svako treće dijete iz obitelji besplatni dječji vrtić i školska marenda.

Za usporedbu, naknada u Puli iznosi tek 500 kuna, bez obzira na to je li riječ o prvom, drugom ili trećem djetetu. To je, prema nekim informacijama, najniža naknada koja se isplaćuje u Hrvatskoj, u čemu Pula ipak nije usamljena. Ne može se ni za Vodnjan reći da je pretjerano izdašan jer Grad ne dodjeljuje keš, već poklon-paket, odnosno bon i igračku u vrijednosti od po tisuću kuna. Budući da se do kraja ove godine predviđa rođenje 80-ero djece, u gradskom je proračunu za naknade planirano 80 tisuća kuna. Bit će da je ulaganje u vodnjansku budućnost vidljivije kroz neku drugu stavku proračuna, možda izdvajanje za predškolske i školske ustanove ili nešto treće.

Na prvi pogled reklo bi se da postoji pravilo: uvjetno rečeno dobrostojeći gradovi daju niže, a oni koji “natežu” proračun više naknade? U tom bi se slučaju moglo reći i da je ovima drugima više stalo do pozitivnog prirodnog priraštaja i pomlađivanja generacije od prvih. Naravno, ako bismo prihvatili neuvjerljivu tezu da naknada za novorođenčad služi kao poticaj za rađanje. No, pravila nema, s obzirom na to da nema ni toliko velikih razlika u izdvajanjima između bogatijih i dobro napučenih gradova te onih s nižim financijskim mogućnostima i manjim brojem stanovništva.

Umag je u nagradama za novorođenu djecu bio izdašniji do prosinca prošle godine, do kada su one iznosile 1.000, nakon čega su, zbog recesije, smanjene na 700 kuna. Buje pak za svaku bebu daju 1.500 kuna, uz preduvjet da roditelji imaju prebivalište na gradskom teritoriju bar godinu dana. U Novigradu roditelji za svako novorođenče dobivaju 2.000 kuna.

Izdašniji na sjeveru

Poreč daje tek 1.000 kuna, i to bez obzira na to je li u pitanju prvorođeno ili drugorođeno dijete. Isti iznos daje i Labin, s tom razlikom da će drugo dijete darivati s 1.500 kuna, a treće i sva ostala s 2.000 kuna. Godišnje se u Rovinju rodi oko 130 djece, a njihovi će roditelji po djetetu od Grada primiti 1.500 kuna. Naknada se ne mijenja brojem rođene djece u obitelji, jedino što roditelji ostvaruju popuste, ovisno o imovinskom stanju, kada krenu u jaslice i vrtiće od 25, 50 ili 100 posto. No, takve pomoći određuje i većina istarskih gradova i općina.

Visina naknade kojom Grad Buzet već tradicionalno daruje novorođenčad za prvo dijete je 2.000, za drugo i svako sljedeće 2.500, a za blizance 3.000 kuna po djetetu. Općine su na sjeveru Istre, u kraju male gustoće naseljenosti, puno izdašnije.

U Oprtlju naknada za novorođenčad iznosi 3.700 kuna, a uvedena je početkom 2006. godine kao jedna od poticajnih, doduše više simboličnih, mjera zadržavanja mladih u rodnom kraju.

Titulu stanovništvom najsiromašnije istarske općine suvereno nosi Općina Lanišće, na čijih 144 četvornih kilometara danas živi 400-tinjak stanovnika, a prevladavaju staračka samačka domaćinstva. Stoga i ne čudi da naknada za novorođenčad iznosi 4.000 kuna. Poseban napor za poticajnu pronatalitetnu politiku čine male općine na Bujštini Grožnjan i Brtonigla, koje iz skromnih proračuna za svakog svog novorođenog stanovnika izdvajaju po tri tisuće kuna.

Zanimljivo je da na Poreštini tri tisuće kuna za bebu izdvaja Sveti Lovreč, dok se ostale općine drže unutar okvira od jedne do dvije tisuća kuna.

www.glasistre.hr

5 komentara na “Planirate li djecu, živite u Pazinu”

 1. maslina napisao:

  svaka čast pazinu, ali to je tako mali doprinos poboljšanju kvalitete života da sadržaj članka ne opravdava ni P od njegoveg naslova – živjelo naše novinarstvo.

 2. tomcub napisao:

  @maslina ja sam lokalpatriotski promijenio naslov, u originalu je “Planirate li djecu, bolje živjeti na selu”

 3. broj1 napisao:

  pa,pazin je selo kad bolje razmislim tu se sve zna,sve čuje ,sve vidi- maledeti kontadini lol

 4. Sumskovoce napisao:

  Kemu se jena trudnica more obratit s pitanjima u vezi pomoći za novorođene blizance u Pazinu? Postoji ki u gradu kega se more zvat, da zna reć konkretne informacije (papire koje se triba donest i sl.)?

 5. tomcub napisao:

  @Sumskovoce pomoćima za novorođenčad se u Gradu Pazinu bavi Sanja Selar, na ovome linku imate sve http://www.pazin.hr/index.php?id=116,0,0,1,0,0 , tu je i obrazac kojega preuzmete, ispunite i ponesete u Grad, u obrascu vam je popis dokumenata koje trebate priložiti, ne zaboravite broj tekućeg računa, Grad Pazin će vam za blizance isplatiti 10.000,00 kn

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.