«Pleme» je dobitnik Propelera 17. Motovun Film Festivala

2Poznati su svi pobjednici 17. Motovun Film Festivala! Uz već poznate laureate, Arsena Dedića za 50 godina i Andreja Zvjaginceva za nagradu Maverick, na današnjoj press konferenciji 17. Motovun Film Festivala objavljeni su dobitnici glavne festivalske nagrade Propeler, nagrade FIPRESCI i Motovunski kratki.

Glavna festivalska nagrada koja se dodjeljuje za najbolji film u glavnom programu – Propeler, pripala je Myroslavu Slaboshpytskiyju i njegovom filmu «Pleme» («The Tribe») smještenom u internat za gluhonijeme u kojem glavni protagonist pronalazeći svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije mimo svoje volje ruši sva njena nepisana pravila.

Nagrada FIPRESCI dodijeljena je Rubenu Östlundu, redatelju filma “Viša sila (Turist)”, opservacijskoj komediji o ulozi muškarca u modernom obiteljskom životu.

U kategoriji Motovunski kratki prošlogodišnji pobjednik Christos Nikou imenovao je svog nasljednika – redatelja Martina Ratha s filmom «Arena» koji problematizira motive dokazivanja onoga od čega smo napravljeni.

Nagrada Propeler

O ovogodišnjem dobitniku nagrade Propeler odlučio je poseban žiri, tzv. Žiri u egzilu, sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni: Jafar Panahi (redatelj, Iran), Inna Shevchenko (aktivistica, Ukrajina), Nikolaj Kalezin (redatelj, Bjelorusija), Natalia Kaliada (redateljica, Bjelorusija) i Ala’a Basatneh (aktivistica, Sirija).
Žiri u egzilu dodijelio je nagradu Propeler ukrajinskom režiseru Myroslavu Slaboshpytskiyju za film «Pleme» («The Tribe»).

Inna Schevchenko, članica žirija u egzilu obrazlaže izbor filma “Pleme” Myroslava Slaboshpytskiyja za nagradu Propeler i posebno priznanje za film “Policajčeva žena” Petera Groninga:

«Privukla nas je slojevitost filma “Pleme”. Iako ne može čuti ni jednu riječ, publika razumije razgovor gluhonijemih kroz hladnoću i agresiju koju oni izražavaju. Odsutnost riječi i emotivnost stvaraju u ovom filmu nešto neobično, snažno i vrlo originalno. “Pleme” se bavi nekim važnim društvenim pitanjima i pritom nas uvodi u svijet agresije, nasilja, ugnjetavanja, slabosti, očaja, ljubavi i strasti. Jednostavno, osjećali smo da gledamo nešto vrlo posebno i to je razlog što nagradu dodjeljujemo “Plemenu”.»

“Policajčeva žena” je film-paradoks. Nasilje je prikazano kroz vrlo poetičnu priču. Svjedoci smo postupnog rasta agresije u ljudskom biću. Nježno i brutalno u isti čas.»

FIPRESCI

Međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu; Alexandra Pütter, Luminita Boerescu i Dean Kotiga dodijelili su nagradu filmu “Viša sila (Turist)”, redatelja Rubena Östlunda.
„Ovaj film, smješten u idiličnu, ali ujedno i prijeteću okolinu, bavi se međuljudskim odnosima koristeći sofisticirani i nekonvencionalan humor. Redatelj se dosljedno i hrabro drži svog osobnog stila, beskompromisno obrađujući temu uz pomoć dugih kadrova i polaganog ritma. Dijalektika teme i forme danas se rijetko viđaju”.

Motovunski kratki

Prošlogodišnji laureat Christos Nikou (“KM”) izabrao je poljski film “Arena”, redatelja Martina Ratha, za najbolji u programu Motovunski kratki.
“U ovogodišnjem programu Motovunski kratki bilo je mnogo zanimljivih filmova. Po mojem mišljenju, 3 ili 4 se naročito ističu među njima. Pokušao sam odabrati redatelja za kojeg bih volio da uskoro snimi i svoj dugometražni film. Iz tog sam razloga za ovogodišnjeg pobjednika odabrao redatelja Martina Ratha I njegov film “Arena”. Film je cjelovit i pun ugođaja, produkcija je bez mane, a kamera Bartosza Swiniarskog je izuzetna”.
Proglašenjem pobjednika i večerašnjom dodjelom nagrada 17. Izdanje Motovun Film Festivala privodi se svom završetku. Još danas posjetitelji mogu uživati u filmskom i zabavnom programu brda filmova, a nakon toga nas do 3.8. u Buzetu očekuje program za djecu i mlade Buzz@teen te program Motovun u Zagrebu.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.