Po mirnu starost – u Evropu

Iako inicijative za izgradnju doma umirovljenika u Pazinu traju već najmanje dva desetljeća, a posljednjih je godina ova ustanova proglašena pazinskim kapitalnim prioritetom, godine  prolaze, a dom se još ne gradi. Zato smo gradonačelnika Renata Krulčića zamolili da ovaj projekt postavi u okvire realne izvjesnosti s obzirom i na krizno-recesijsko stanje, ali i na cijenu izgradnje budućeg doma od 39 milijuna kuna (bez PDV-a), čemu treba dodati i 2,5 milijuna kuna za prilaznu cestu.

Konkretne pripremne aktivnosti za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe (što je sadašnji službeni naziv budu će ustanove) počele su još 2005. godine, podsjeća Krulčić, kada je nakon zajedničkog sastanka Gradskog poglavarstava Pazina i Istarske županije potpisana promemorija o pazinskom domu kao zajedničkom prioritetnom projektu. Sljedeće godine osnovan je stručni tim za pripremu izgradnje, 2007. godine je izraden idejni projekt, a godinu kasnije radilo se studiju ekonomske opravdanosti, idejni projekt pristupne ceste, geodetske snimke budućeg gradilišta, i ugovorena je izrada glavnog projekta.

Usporedno s početkom mandata sadašnjeg gradonačelnika Krulčića, u 2010. godini, dobivena je lokacijska dozvola za pristupnu cestu, čijih je prvih pedesetak metara i izgradeno kada  se uredivao pristup novoizgradenoj Petrolovoj benzinskoj crpki, budući da će se u istom pravcu nastavljati i cesta za budući dom. U punoj dužini ta bi cesta, koju do parcele doma tek treba probiti, bila dugačka 700-tinjak metara, i bila bi opremljena oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom i nogostupima. Prošle su se godine radili i parcelacijski elaborati, jer  budu ća cesta dijelom prolazi i preko državnog zemljišta.

Pojavili su se i problemi: prilikom geodetskih ispitivanja utvrdeno je da je dio budućeg gradilišta zgrade doma potencijalno klizište, što će se riješiti pojačanim, odnosno produbljenim temeljima, no nalaženje pravog rješenja traži dodatna ispitivanja koja se provode ove godine. Gradska je uprava pokrenula i postupak izdavanja lokacijske dozvole za samu zgradu doma, a kako za desetak dana istječu zakonski rokovi za okončanje ovog postupka, Krulčić vjeruje da će do kraja srpnja lokacijska dozvola biti u gradskim rukama, ako stignu sve potrebne suglasnosti.

S lokacijskom dozvolom u rukama zatim se ide u otkup 315 četvornih metara zemljišta na trasi pristupne ceste. U rujnu se planiraju predati zahtjevi za gradevinsku dozvolu, za koju se očekuje da bi u studenom ove godine trebala biti izdana i za dom i za cestu. Tada bi se i cesta i dom – mogli početi graditi. Ali čime? Župan Ivan Jakovčić je u zadnjih godinu dana više  puta isticao da pazinski dom, uz domove u Puli i Labinu, predstavlja prioritet za Županiju pa se tu očekuje i neka sasvim konkretna pomoć; razraduju se i mogući modeli javno-privatnog partnerstva, ali Krulčić najavljuje da će se, sa svom potrebnom dokumentacijom u rukama, projekt izgradnje pazinskog doma kandidirati i strukturnim fondovima Evropske
unije, iz kojih se, kaže on, financiraju baš takvi projekti.

Time je epilog višedesetljetnih inicijativa za dostojnu i zbrinutu starost sve brojnije populacije Pazinaca treće dobi neposredno vezana uz hrvatski ulazak u Evropsku uniju. Evropa će na kraju biti presudan čimbenik izgradnje ili neizgradnje doma za starije i nemoćne osobe na pazinskoj Stanciji Godina, dvokatne zgrade tlocrtne površine 1.635 četvornih metara, a ukupne korisne površine 4.547 kvadrata na parceli od 1,2 hektara, smještajnog kapaciteta za 120 korisnika, s mogućnošću kasnije dogradnje dodatnih depandansi.

Glas Istre, 15. srpnja 2011.

5 komentara na “Po mirnu starost – u Evropu”

 1. makojueuropu napisao:

  Europa će nan importirat penziće, a ne pomoć…

 2. Amon Amarath napisao:

  EVropa?!?!?!?! Valjda bi trebalo bit EUropa! Ja san misli da je to neka zezancija, ali lik je stvarno ozbiljan! Novinar, a tako elementarno nepismen! Skandalozno!

 3. mike napisao:

  Europa nam u sto godina neće importirat toliko lopuža koliko smo ih mi u 20 godina uzgojili, a koji su do najgore moguće mjere opljačkali vlastiti narod. Baš zahvaljujući toj europi oni sad gledaju u četri zida – a tu nije kraj. Da ništa više ne naprave meni je dovoljno da zaokružim DA.

 4. a joh napisao:

  Da, da ali ne pod vodstvom madam “day after yesterday” koja je i sama
  luk mirisala a dakako i jela. I sama je rekla kud Ivo tud i ja. Ali očito se
  dobro snalazi. Nadam se da će je stiću “bić bojži”.U Evropu da, ali s poštenijim političarima, Kako je netko jedanput rekao da su dosadni i da
  klepeću kao stari ventilatori uvjek jedno te isto. Pogledajte otkud su svi ti
  ministri. Koliko ih je iz Istre, Rijeke ?

 5. mouse napisao:

  Bin lajkala ovo gore al se ne more. Pa recimo da se slažem.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.