Pobijedio projekt preuređenja autobusne stanice

foto: Glasistre.hrVrlo visoku razinu vještine govorništva, debatiranja te razumijevanja političkog diskursa prikazali su učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile na prekjučerašnjem Danu akcije, središnjem događaju projekta »Mislim globalno, djelujem lokalno« u organizaciji GONG-a i Grada Pazina.


Radi se o projektu kojim se želi promijeniti negativan stav mladih prema politici, upoznati ih s procesom donošenja odluka, ustrojem vlasti, pravima i odgovornostima, uspostaviti komunikacija između omladine i gradskih vlasti te, konačno, pružiti priliku mladima da sami režiraju ostvarive projekte uz gradsku dotaciju od pet tisuća kuna.
U cjelodnevnom programu 50 odabranih učenika svih razreda škole bilo je podijeljeno u pet suprotstavljenih skupina (koje su predstavljale stranke), a za cilj su imali osmisliti projekt na temu kreativnog provođenja slobodnog vremena mladih. Uz pomoć mentora iz nevladinih udruga u gradskim su uredima izradili projektni prijedlog i proračun uz savjetovanje sa stručnjacima – pročelnicima i službenicima gradskih odjela. Istom prigodom novinarska skupina izdala je bilten »Dan akcije«.
Pobijedio je projekt preuređenja pazinske autobusne stanice, skupine indikativnog imena »Katastarska čestica«. Planiraju obojiti zidove i stupove autobusne stanice, ukloniti plakate, postaviti nedostajuće sjedalice te zidove oslikati grafitima, vjerojatno motivom panorame grada. Projekt je ostvariv u kratkom roku, važan za sve ljude, a uljepšat će opći dojam grada – bili su argumenti pobjedničke skupine.
Za pobjedu su, međutim, morali prijeći čitav demokratski politički proces. Nakon prezentiranja projektnih prijedloga uslijedilo je tajno glasanje, zatim vruća debata te prvo i drugo glasanje, a sve nije moglo završiti bez stvaranja koalicije vijećnika mladih.
Maštoviti projekti ostalih skupina odnosili su se na karitativni rad, raznolike radionice žongliranja, slikarstva, crtanja grafita, izrade narodnih instrumenata, odjevnih predmeta i nakita, turnire hokeja na rolama, pantomimu, ulične zabavljače, fotonatječaje, a u sve su bili uključeni i koncerti lokalnih popularnih demo bendova.
Voditelj projekta regionalnog ureda GONG-a u Rijeci Igor Bajok najavio je skori susret pobjedničke skupine i gradonačelnika na temu ostvarenja odabranog projekta.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

4 komentara na “Pobijedio projekt preuređenja autobusne stanice”

 1. Bloket napisao:

  Odlično! Ovo je dobra ideja, na tragu sličnih po nekim drugim gradovima. Po meni je ovo ponajbolji način kako mlade uključiti u aktivno djelovanje, odnosno najkonkretnije i najjednostavnije usmjeriti potencijale i kreativnost mladih, bez besmislenih sputavanja.
  Zadovoljstvo mi je što je pobijedila upravo navedena tema, jer je direktno usmjerena upravo na dio grada tj. objekt kojem treba takav zahvat.
  Bravo!

 2. Anonimno napisao:

  Svaka čast, naravno nek pobjedi bolji. Nadam se da ovo nije JOŠ JEDAN projekt i način kako opravdano izvući pare od GRADA PAZINA i onda ih potrošiti na nešto sumljivo, di bi određene osobe (takoreći) legalno mogle zaraditi. Dok bi istovremeno volonterei sami farbali, popravljali i slično, sa materijalom kojeg su dobili besplatno od sponzora. Samo se nadam da to nije to.

 3. Anonimno napisao:

  Da to je to.
  Ogromne pare iz crne i bijele kase (ne znaš koja je punija) Grada Pazina slit će se u ruke nekoliko osoba koje će pokupovat dionice i fondove (jer pravi je trenutak, sve je jeftino), nešto će i u off shore kompanije koje već imaju, našto na poker automate i poker općenito, nešto u džubokse po gradu (da ipak ostane nešto u Pazinu).
  Sve to pod okriljem besplatnog rada dječice koja su dovoljno glupa da uđu u projekt o kojem nisu ništa čuli ni znali, ali su veselo obećali popraviti autobusnu džabe, a ako može pomogli bi dovršiti i Pasaj, sagradili bi nekoliko stambenih zgrada, možda i napravili nekoliko hiljada pari tenisica…

  Uz tako glupu mladost, pokvarene udruge, lokalne političare i gradske službenike, što nam se gore može dogoditi?

  Ah, da, imati pametne i pismene komentatore na iPazinu. Koji baš i ne čitaju puno, ali unatoč i usprkos tome uvijek imaju mišljenje o tome o čemu se nisu potrudili saznati više. Makar i jednim klikom.

 4. Anonimno napisao:

  A tebi se lako digne živac. S kin se ti boriš

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.