Poboljšana elektroopskrbna mreža u središnjoj Istri

Hrvatska elektroprivreda odnosno Elektroistra Pula dovršila je rekonstrukciju elektroopskrbne mreže na području Pazinštine odnosno središnje Istre, čiji je glavni učinak prelazak ovog područja s pogonskog napona od 10 kV na 20 kV.

U tu svrhu rekonstruirane su 254 trafostanice, 272 km nadzemnih vodova i 36 km podzemnih odnosno kabelskih vodova, a vrijednost izvedenih radova iznosi oko 35 milijuna kuna. Prebacivanje mreže s 10 kV na 20 kV strateški je projekt HEP-a koji omogućuje dvostruko povećanje propusnosti mreže te četverostruko smanjenje pada napona i gubitaka u mreži.

Time se postiže stabilnija i sigurnija opskrba električnom energijom, i saniraju posljedice porasta opterećenja električne mreže na području Elektroistrinog Pogona Pazin, do kojeg je u zadnjih dvadeset godina došlo uslijed intenzivnog turističkog i ukupnog gospodarskog rasta i porasta broja stanovnika.

Najsloženiji radovi izvođeni su od kraja ožujka do početka srpnja, kada su rekonstruirane trafostanice u Pazinu, Karojbi i Vranji. Kako ne bi bila ugrožena opskrba potrošača, radovi su izvođeni pretežno noću, uz manje prekide opskrbe na ograničenim područjima. Prebacivanjem mreže na 20 kV te ukidanjem naponske razine od 35 kV i uvođenjem direktne transformacije sa 110 na 20 kV, na području Pogona Pazin dugoročno je i kvalitetno riješena opskrba električnom energijom, a veze na naponu 20 kV uspostavljene su sa susjednim pogonima Buzet, Labin, Poreč, Rovinj i Pula, čime je povećana sigurnost opskrbe u redovnim i izvanrednim prilikama.

Dosad su, osim pogona Pazin, u Istri na 20 kV napon u potpunosti prešli pogoni Buzet i Poreč, djelomično pogoni Pula, Rovinj i Labin, a do kraja 2017. prijeći će i pogon Rovinj. U idućih deset godina planira se da čitavo područje Elektroistre prijeđe na naponsku razinu 20 kV što će stvoriti uvjete za dugoročno stabilno elektroenergetsko napajanje današnjih i budućih potrošača energije u Istri, najavio je direktor Elektroistre Zvonko Liović.

U čitavoj Hrvatskoj HEP inače ove godine namjerava investirati ukupno milijardu kuna, od čega će na području Elektroistre Pula u 2016. godini biti investirano oko 63 milijuna kuna i to ulaganjima u kapitalne objekte, u remonte i modifikacije mreže te u nova priključenja.

Najveće istarske elektroenergetske investicije u ovoj godini su izgradnja trafostanice 110/20 kV u Medulinu, prijelaz na pogonski napon 20 kV pogona Pazin, izgradnja elektroenergetske mreže za priključenje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, izgradnja elektroenergetske mreže za trgovački centar Kaštanjer u Puli, investicija u elektroenergetske mreže u sklopu ulaganja u hotele Park i Valdaliso u Rovinju te izgradnja većih srednjenaponskih kabelskih dionica na području Novigrada, Gradola i Labina.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.