Počasni konzul u društvu Pazinskog folklora

KUD Taše MiloševskiKulturno umjetničko društvo Taše Miloševski iz Resena protekla je tri dana provelo nastupajući u Istri, na zajedničkim koncertima s domaćinima, folklornim društvom Pazin. S njima je, iz Makedonije, doputovao i počasni hrvatski konzul u Bitoli, dr. Branko Maretić.

Prvi od dva zajednička koncerta bio je u nedjelju u Balama. Iako mali, trg je bio prepun kako domaće publike tako i zainteresiranih turista koji su se slučajno zatekli u Balama i odlučili pogledati program. Drugi koncert bio je sljedeći dan, u ponedjeljak, u turističkom naselju Duga uvala.

KUD Taše Miloševski iz Resena postoji od 1945. godine. Njeguju Makedonsku tradiciju plesom, svirkom i pjevanjem. Svojim su nastupima imali koncerte u mnogo Europskih zemalja, a ponosni su i na nastupe po Sjedinjenim Američkim državama. Najmlađi grupa ima 6 do 8 godina, a iako je u Hrvatskoj ovog puta bila glavna postava, treba istaknuti da su to sve mladi ljudi, zaljubljenici u folklor.

Na koncertima su predstavili koreografije Kalajđisko Oro (ples koji potječe iz okolice Velesa), Osogovka (ples iz sela Kočani, kojega karakteriziraju muški uzvici), Biljana (koreografija s Ohridskog jezera koja predstavlja bijeljenje platna), splet plesova iz okolice Resena, kao i nekoliko pjesama u solo izvedbi pjevača poput Makedonsko devojče i Jovano, Jovanke. Folklorno društvo Pazin izvelo je, publici uvijek zanimljivu Dubrovačku poskočicu Linđo, te nekoliko plesova iz Istarskog područja.

Za vrijeme svojega boravka u Istri, počasni je konzul popratio oba koncerta, i većinu vremena provodio s vodstvom Folklornog društva Pazin, u Balama se susreo s balanskim gradonačelnikom Edijem Pastovicchiem, a u Pazinu s pazinskim gradonačelnikom Renatom Krulčićem.

MP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.