Počela izgradnja kanalizacije na Buraju

BurajIako je kiša malo poremetila planirani početak izgradnje kanalizacije u donjem dijelu Buraja, čim je sunce rastjeralo oblake i malo posušilo tlo, strojevi i radnici pazinske Usluge počeli su kopati kanale. U njih će biti položene cijevi za odvojenu oborinsku i fekalnu kanalizaciju u duljini od stotinu metara od Hrvatskog trga pa niz ulicu Julesa Vernea do Kaštela. Duž tog dijela Buraja na kanalizaciju će se priključiti desetak novih korisnika. Vrijednost posla, koji se pokriva iz gradskog proračuna, je stotinjak tisuća kuna, ne računajući kućne priključke koje korisnici moraju financirati sami.

U tom dijelu Buraja postojala je stara mješovita kanalizacija, izgrađena prije tri-četiri desetljeća, koja je propuštala na više mjesta i s vremenom postala gotovo nefunkcionalna, a kuće uz lijevu stranu Hrvatskog trga i Ulice Julesa Vernea (kad se gleda nizbrdo) imale su ili septičke jame ili izljeve direktno u Pazinsku jamu. Za petnaestak dana, koliko se procjenjuje da će trajati radovi, oborinske će se vode cijevima odvoditi do kolektora ispod Prilaza Kaštelu i dalje prema Pazinčici, dok će fekalna kanalizacija biti spojena na gradski pročistač.

Iako će nakon ovog zahvata skoro cijeli Buraj biti kanalizacijski »zbrinut«, u najstarijem dijelu grada još ima manjih dijelova koji nemaju kanalizaciju, uključujući i Kaštel i dio kuća u Valvasorovoj ulici (od Kaštela prema mostu). U tom će se dijelu grada kanalizacija izgraditi do kraja godine, veli direktor Usluge Dragan Šipraka.
Kad završi Buraj, Usluga za petnaestak dana prelazi na svoje najveće kanalizacijsko gradilište desetljeća – dva kilometra kolektora od Starog Pazina do industrijske zone Ciburi.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.