Počela izgradnja kanalizacijske mreže

U Gračišću je prošlog tjedna započela izgradnja kanalizacijskog sustava. Simboličnim iskapanjem gradnja je započela kod mjesta gdje završava postojeća kanalizacijska mreža. Radovi će krenuti punom parom od sljedećeg tjedana kada se s produženog vikenda vraćaju radnici zaduženi za izgradnju.

Radi se o projektu vrijednom nešto više od 6 milijuna kuna, a veći dio sredstava u iznosu od 4.920 milijuna kuna osiguran je bespovratnim sredstvima Europske investicijske banke (EIB II.), do je udio Općine Gračišće oko 20%, kojeg će financirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Tim se sredstvima osim kanalizacijske mreže planira popločiti dio gračišćanske starogradske jezgre.

Načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić rekao je kako je projekt započeo još prije 6 godina kada je predan Zahtjev za uređenje starogradske jezgre. Za izgradnju kanalizacije predviđeno je 2.75 milijuna kuna, dok su ostala sredstva namijenjena za popločavanje djela ulica starogradske jezgre. Iznos od 2,2 milijuna kuna financirati će MMPI, dok će se iznos od 550 tisuća kuna (20%) pokriti bespovratnim sredstvima Hrvatskih voda.

-Osim same kanalizacije, napravljen je projekt za postavljanje plinskih instalacija. Nadograditi će se vodovodna mreža, a postaviti će se i cijevi za kablove elektro energetske mreže i telefoniju. Vodili smo računa o tome da kada se projekt završi i poploči dio Gračišća više ne moraju prekopavati uličice; istaknuo je Mijandrušić.

Nakon provedenog javnog natječaja radovi na izgradnji odvodnje povjereni su tvrtki „Đurkin“ iz Čakovca, dok je za nadzor zadužena tvrtka „Urbis 72“ iz Pule.

U tijeku je izrada Projekta, nakon kojeg će se odlučiti koji će dio starogradske jezgre Gračišća biti popločen. Načelnik Mijandrušić rekao nam je kako očekuje da će projekt uskoro biti dovršen kako bi se mogao raspisati javni natječaj.

Mijandrušić je kazao kako uskoro očekuje pravomoćnost lokacijske dozvole koja se odnosi na izgradnju kanalizacijske mreže i u novom dijelu Gračišća. Potrebno je napomenuti kako je Općina Gračišće putem Natječaja od Hrvatskih voda dobila 2,1 milijun kuna od čega 550 tisuća kuna ide za izgradnju odvodnje u starom, a 1,55 milijuna kuna za izgradnju kanalizacijske mreže u novom djelu Gračišća. Sve će to biti spojeno na kolektor s uređajem za pročišćavanje voda koji je izgrađen prije 4 godine.

U Gračišću će se od ponedjeljka raditi punom parom, a načelnik se nada da će radovi biti gotovi do kraja godine.

barkun.hr

2 komentara na “Počela izgradnja kanalizacijske mreže”

  1. Lipi moj Pazin napisao:

    Svaka čast Gračišću.
    A cili stari pazin od motela zgoron na septičkama SRAMOTA stvarno smo najveće selo u istri.

  2. Adidash napisao:

    Ne lupetaj gluposti ko kruška iz vedra neba jer je to prava sramotar. Ukucaj IPARD, Pazin ili potraži zapisnik sa zadnje sjednice Gradskog vijeća pa će stvari možda biti jasnije.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.