Počela sezona gripe

GripaJedan zabilježen slučaj gripe tipa A s kraja prošle godine bilo je prvo upozorenje da gripa stiže. Nakon toga u Nacionalnom laboratoriju za influencu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo otkriven je još jedan slučaj.
Prof. dr. Ira Gjenero Margan, voditeljica Službe za epidemije zaraznih bolesti, navodi u razgovoru u srijedu da liječnici obvezno prijavljuju svaki slučaj gripe, ali da svi oboljeli ne traže liječničku pomoć osim u slučaju inače rijetkih komplikacija.

Stoga se računa da na svaki prijavljeni slučaj dolazi jedan neprijavljen. Budući da se virus gripe lako prenosi, i gripoznih građana će biti sve više.
Ipak, zasad, kako navode epidemiolozi, nema većih grupiranja oboljenja, što se pozorno prati, a pojavljuje se najprije u školama, vrtićima, pa tvrtkama.
Ima, međutim, respiratornih virusa te virusa koji napadaju probavne organe. Prolaze za nekoliko dana i ne ostavljaju posljedice, ali jako iscrpe bolesnika.
Tko želi, još se može cijepiti protiv gripe. Cjepiva ima u zavodima za javno zdravstvo, a i dovoljno vremena za stjecanje imuniteta, jer se još koji tjedan ne očekuje masovnija pojava gripe.
I ove godine na cijepljenje su ponajprije pozvani stariji građani te osobe koje su zbog neke (kronične) bolesti slabijeg imuniteta. Potom one osobe koje se zbog posla susreću s mnogim ljudima i rade u zatvorenim prostorima. Gripa se pojavljuje naglo s bolovima u mišićima, povišenom tjelesnom temperaturom, i s više od 38 stupnjeva Celzijevih, katkad mučninom i povraćanjem, općom malaksalošću. Liječe se simptomi, znači snižava se temperatura, uzima puno tekućine i, najvažnije, gripa se treba preležati. Ne samo zbog sebe samog nego i drugih na koje se bolest može prenijeti.
Liječnička pomoć potrebna je ako dođe do nekih komplikacija, bakterijske upale grla, pluća itd.

Vjesnik.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.