Počelo krčenje preostalog dijela trase Parenzane

Najpoznatija istarska biciklistička staza, nekadašnja uskotračna pruga Parenzana uskoro će biti prokrčena duž cijele svoje dionice od Kopra pa sve do Poreča. Naime, ovog tjedna počelo je krčenje jedine preostale neprohodne trase nekadašnje pruge od Vižinade do Poreča što je jučer obznanjeno na konferenciji za novinare u Vižinadi koju je održao voditelj projekta Parenzana II Martin Čotar iz županijskog Odjela za turizam.

Naime, riječ je o projektu financiranom sredstvima Europske unije u kojem su zajednički jezik i interes našle Slovenija i Istarska županije još prije šest godina te počele s uređenjem i revitalizacijom ovog velikog turističkog potencijala.

Tim će se radovima praktički okončati ovaj dugogodišnji projekt koji će omogućiti da Parenzana u cijeloj dužini od 120-ak kilometara u potpunosti zaživi kao biciklistička i pješačka ruta.
Kako je istaknuo Čotar, u sljedeća će se tri mjeseca prokrčiti dionica dugačka 22 kilometra, a posao u vrijednosti od 550 tisuća kuna dodijeljen je pazinskoj tvrtki Goldfren koja je odradila čišćenje trasa Parenzane i u prvom djelu projekta.

Turisti o Parenzani još uvijek ne znaju dovoljno

Ovaj dio koji će se sada urediti dat će cijeloj trasi Parenzane dodatni značaj. Trasa će dobiti i dodatne sadržaje kao što su info kiosci, informativne ploče, replike izvornih miljokaza, uredit će se i vidikovci. Pored toga proširio se i dodatno uredio muzej Parenzane u Livadama. Napravljen je idejni projekt za preuređenje stare škole u hostel za rekreativne bicikliste u malom selu Triban pokraj Buja. Također, izrađuje se idejni projekt za buduću sportsko-rekreativnu zonu u Vižinadi. Riječ je o sveobuhvatnom programu aktivnosti koje će Parenzani omogućiti da uistinu postane atraktivna biciklistička ruta, iako to već jest. I onda je vrijeme da konačno krenemo s projektom Parenzana III koji nije nigdje službeno kandidiran. Međutim, o tome razmišljamo, kaže Čotar.
Ističe da bi to bio spontani nastavak dosadašnja dva projekta koji su se bavili infrastrukturnim pitanjima, dok bi treći dio projekta više išao na komercijalizaciju sadržaja uz stazu. – Ta bi staza u punom smislu trebala doprinijeti razvoju ruralnog područja, barem onog koji se tiče dijela uz nju jer će dovesti goste koji će konzumirati njihove proizvode. Turisti koji dođu radi Parenzane posjećivat će Istru, tamo će noćiti te će pružiti poveznicu između Poreča i slovenskog primorja s unutrašnjošću Istre.

Trasa se sada koristi od ožujka do studenog, a posebice je prometna u špici sezone. Nažalost, turisti o Parenzani još uvijek ne znaju dovoljno. Zato ju je potrebno još više promovirati. Sada se to radi kroz ovaj projekt, a u budućnosti će se još više promovirati putem tiskanih brošura, bike karata te službene internetske stranice parenzana.net, veli on.

Uređenje “teško” 612 tisuća eura

Inače, nakon što se okonča projekt negdje u ožujku sljedeće godine, za Parenzanu će se brinuti Istarska županija te općine i gradovi kuda staza prolazi. Oni bi do osnivanja Javne ustanove Parenzana trebali na sebe preuzeti održavanje staze te sve ostale aktivnosti. Da podsjetimo, cijeli projekt Parenzana II, koji je nastavak prvog europskog projekata Parenzana I, težak je 612 tisuća eura, a 80 posto projekta financira Europska unija. Istarska županija u tom je projektu vodeći partner te ima još četiri partnera u Istri te tri u Sloveniji. Inače, inicijativu o oživljavanju nekadašnje uskotračne pruge, kojom se od Poreča do Trsta prometovalo od 1902. do 1935., pokrenuo je županijski Odjel za turizam još prije petnaest godina.
Prije šest godina županijski je Odjel za međuregionalnu suradnju s Koprom, Izolom i Piranom kandidirao projekt pod nazivom “Parenzana – put zdravlja i prijateljstva” pri Europskoj komisiji, ne bi li se osigurao novac za čišćenje i uređenje trase.

Odobren je u sklopu INTERREG-a III A, programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska. Okončan je sredinom 2008. godine, a bio je vrijedan 174 tisuće eura, u čemu je Istarska županija participirala sa 17,4 tisuće. Realizacija projekta nastavljena je prije dvije godine. Omogućila su to nova sredstva iz EU-a (oko 612 tisuća eura) namijenjena raskrčivanju, čišćenju, uređenju i obnovi preostalih dionica od Vižinade do Poreča, te od Lame do Dekani u Sloveniji.

Glas Istre

© iPazin.net portal 2001. - 2024.