Počelo Sedam dana stvaranja

7ds_2010.jpgPo sedmi put, izložbom 7X7, u nedjelju je otvoren umjetnički festival Sedam dana stvaranja. Društvo likovnih stvaratelja otvorilo je galeriju da bi ugostilo izložbu priznatog mladog umjetnika Davora Sanvincentija koji godinama surađuje s ovim festivalom. Talentirani 31-godišnji Porečan i ove je godine autor prepoznatljivog loga festivala, koze ili jarca, kojeg smješta u ljudske situacije odnosno očovječuje ga. Isti mu je motiv, koji nosi snažnu simboliku, bio tema izložbe koju je otvorila predsjednica udruge DLS-a Nada Putinja, koja surađivanje gradskih udruga sličnog afiniteta smatra bitnim za njihov razvoj.

Osim autora, na izložbi je riječ uzeo organizator manifestacije i predsjednik udruge I David Belas, kao i pazinska dogradonačelnica Ines Kovačić Drndić, koja je podržala ovu manifestaciju.

Nakon razgledavanja sedam maštovitih prikaza životinje koja simbolizira Istru, događanje se preselilo ispred Kaštela u kojem se trenutno obnavlja unutrašnja fasada. Tu je glavnu riječ na neposredan način vodio Šandor Slacki mlađi, koji je najavio još jednu izložbu, zapravo instalaciju mlade pazinske umjetnice Davorke Tumpić pod nazivom “Uhvaćeni plijen”, koja je bila smještena u predvorju Kaštela.

Beogradski performer Zoran Rajšić počeo je performans pod nazivom “Sedam dana” u kojem je uključio najglasniji dio publike. Zatim je projiciran artistički film “Opsesija” Matije Debeljuha, koji na frojdovski način progovara o dramama ljubavnih veza, a za kraj je nastupio aktivni pazinski gipsy-swing-jazz bend Hot club de Istra, koji je začinio premijernu večer kvalitetnom svirkom.

Organizatori festivala su pazinska udruga Veliki mali čovjek i porečka udruga I za proizvodnju suvremenih umjetnosti, a tema koja se provlači festivalskim radionicama glasi – SVEjednoISTRA. Pokrovitelji su Istarska županija, Grad Pazin, Ministarstvo kulture, Etnografski muzej Istre i Muzej Grada Pazina.

Anđelo Dagostin / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.