Početak radova na dionici Rogovići – Cerovlje već ove jeseni

Autocesta Kanfanar PulaDovršeni su prvi idejni projekti za nastavak dupliranja Istarskog ipsilona od Rogovići do tunela Učka. Budući da će se i na tom pravcu dionice puštati u promet kako budu dovršene, prvo je dovršen idejni projekt za onu od Rogovići do Cerovlja, a dovršava se i za dionicu do Lupoglava.

Uskoro će se za te pravce zatražiti lokacijske dozvole. Istodobno se izrađuju i elaborati za otkup zemljišta, što bi trebalo početi u ožujku.

– Za prve dionice građevinske dozvole bismo trebali dobiti ovog ljeta pa bi u jesen, nakon turističke sezone, mogla početi gradnja, kaže direktor koncesionara Bina-Istre David Gabelica.

Na naš upit hoće li se skratiti rok gradnje od tri godine, odnosno hoće li radovi biti gotovi prije ljeta 2015., Gabelica je rekao da se krajnji rok odnosi na tunel kroz Učku. Za dionicu od Rogovići do Cerovlja rok gradnje će biti 18 mjeseci pa bi trebala biti u pogonu već u proljeće 2014. Tako će se sukcesivno u pogon puštati i druge dionice, do završne, tunela Učke.

Kamate za financiranje od 4,5 na 7 posto

Na naše pitanje o financiranju nastavka radova, za što je potrebno od 250 do 300 milijuna eura, Gabelica je rekao da Bina-Istra gotovo svaki tjedan kontaktira s konzorcijem banaka koji je financirao i dosadašnju gradnju, na čelu s francuskom Societe Generale i njenom Splitskom bankom, a u kojem je i Zagrebačka banka.

– Čekamo smirivanje financijskog tržišta i povoljnije uvjete financiranja. Kredit nam ne treba dok ne počne gradnja, a do tada ćemo, nakon izrade glavnih projekata i troškovnika, preciznije znati i koliko ćemo sredstava morati osigurati, kaže Gabelica.

Poznato je da se za dosadašnjih 610 milijuna eura Bina-Istra zadužila po povoljnoj prosječnoj kamati od 4,5 posto pa je po tim uvjetima refinancirala i ranije podignute kredite. Sada je međutim na financijskom tržištu kamata porasla na 7 posto pa se u Bina-Istri nadaju da će se ona do početka gradnje smanjiti.

Sadašnju koncesiju, koja traje 32 godine, točnije do 2027., Bina-Istra želi produžiti na 40 godina, do 2035. S prethodnom ekipom u Ministarstvu mora, prometa i veza dogovoreno je da se detaljno analizira dosadašnji i budući promet, prihod od naplate cestarine i troškovi financiranja.

Predstoje razgovori s novim čelnicima tog ministarstva, s kojima će se raspravljati o analizi i mogućnosti produljenja koncesije.

– Uskoro ćemo imati preciznije podatke o cijeni nastavka gradnje od Rogovići do riječke strane tunela kroz Učku, čime ćemo upotpuniti analizu. S Ministarstvom ćemo pregovarati o dvije varijante – ostati u sadašnjem roku uz državno sufinanciranje ili produžiti koncesiju uz smanjenje ili ukidanje tog sufinanciranja. Ni u jednoj varijanti ne računa se na povećanje cestarina, kaže Gabelica.

Bit će posla za istarske građevinare

S obzirom na veliki broj građevinskih objekata, posebno vijadukata od Cerovlja do Lupoglava te tunela kroz Učku, koji mali izvođači ne mogu izgraditi, pitali smo Gabelicu hoće li na potezu od Rogovići do Učke biti dovoljno posla za rascjepkane istarske građevinare, uglavnom usredotočene na niskogradnju.

Veli da će do Lupoglava nova trasa ići istočnom, a uz Ćićariju sjevernom stranom, pa će biti puno iskopa u brdima, što će pogodovati domaćim izvođačima. Bina-Istra im je spremna ponuditi i izgradnju prijelaza ispod Ipsilona.

U nastavku radova prednost će dobiti dionice od tunela do Matulji. Upravo ovih dana susrest će se s čelnicima Primorsko-goranske županije da bi dogovorili detalje o izlazu, koji je u županijskom prostornom planu ucrtan kod Veprinca, a u državnom kod Permana.

Nakon tog dogovora Bina-Istra će početi izradu projektne dokumentacije pa će se ta, zadnja dionica dovršiti u zacrtanom roku.

Vijadukti Mirna i Limska Draga u zadnjoj fazi

– Prošlog ljeta analizirali smo promet na vijaduktima Mirna i Limska Draga. Iako smo imali rekordne ulaze na čvoru Umag, s dnevnih 26 tisuća transakcija, na vijaduktima nije bilo nikakve gužve. Budući da njihovo dupliranje i izgradnja zaustavne trake, koja djelomično i postoji, koštaju po prilici kao izgradnja dionice od Rogovići do Učke, tom smo pravcu dali prednost, a vijadukti će ostati za posljednju fazu, kaže Gabelica.

Inače, Bina-Istra se za planirani tempo gradnje odlučila i zbog financiranja. Tvrtka je do sada zadužena sa 610 milijuna eura, a novim kreditom od 300 milijuna zaduženje će premašiti 900 milijuna eura. Da se istodobno traži kredit za dovršetak Ipsilona do Matulji i dupliranje vijadukata, zaduženje bi daleko premašilo milijardu eura, što bi bio preveliki teret uz sadašnji priljev sredstava. (Aldo POKRAJAC)

Milanović: Izgradnja se nastavlja, s koncesionarom pregovara

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin jučer je u Saboru ponovno postavio pitanje Istarskog ipsilona. Zanimalo ga je hoće li se nastaviti izgradnja te razmišlja li se o produženju koncesije francuskoj tvrtki Bouygues.

Premijer Zoran Milanović najavio je da će se izgradnja nastaviti kao i da se ozbiljno razgovara o završetku koncesijske izgradnje Istarskog ipsilona. Milanović je također pohvalio našu cestogradnju rekavši da je među najboljima u Europi.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.