Počinje 2. Istarski festival pašte u Žminju

2Svečanim otvorenjem u petak u 17 sati počinje nova gastronomska avantura posvećena makarunima, raviolima, pljukancima, fužima, krafima i drugoj pašti te svim delicijama koje se sljubljuju s paštom.
Tijekom dva dana Zad kaštela u Žminju održat će se 2. Istarski festival pašte.

Organizatori Općina Žminj i Turistička zajednica Općine Žminj pripremili su i ovu godinu program koji će zadovoljiti mlađu i stariju publiku. Učenici OŠ Vladimir Gortan i dječica iz Dječjeg vrtića Rapčići bit će zaslužni za glazbu i ples te tako uljepšati početak Festivala.

Istarski festival pašte otvoren je petak i subotu od 18 do 2 sata. Program se sastoji od velikog gastro cooking show-a u kojem će kuhati žminjski ugostitelji i agroturizmi, izlagači, te poznati kuhari i njihovi gosti.
U Kužini odmah uz binu, gospođe će pred publikom mijesiti makarune odnosno pljukance, motane i stisnute fuže, labinske slatke i slane krafe, zatim njoke od kumpira koje će raditi na pirun ali i njoke punjene s marmeladom.

Zad kaštela će biti i bogata ponuda ostalih proizvoda koji se mogu povezati sa tjesteninom. Predstavit će se više od 20 izlagača pašte, sira, pršuta, vina i drugih autohtonih delicija. Među izlagačima moći ćete naći i goste izvan Istre koji nude posebne proizvode iz područja gastronomije kao što su razni začini i prilozi za jela.
Za najmlađu publiku bit će vrlo zabavna radionica na temu izrade i oblikovanja tjestenine koju će voditi vrijedne tete iz Dječjeg vrtića Rapčići.

Već od 18 sati velika kuhinja Zad kaštela će vas dočekati sa “Štorijama o domaćoj pašti”, prigodnim gastro programom u kojem će se istarski ugostitelji predstaviti publici kuhanjem posebnih umaka i tjestenina na njihov način.
Paralelno s navedenim programom koji traje oba dana do 24 sata, “Pašta i svašta” vam donosi domaće i strane pašte u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji koju će predstaviti chefovi Pino Kuhar, Igor Ciceran i Renato Plužarić. “Provokacije chefa Roberta Perića” također traju oba dana od 18 d 2 sata, a poznati chef pripremat će jela zajedno s predstavnicima izlagača, sponzora i prijatelja pašte.
Od 20 do 22 sata možete se uključiti u Malu istraživaćku radionicu pored velike kuhinje Zad kaštela.
Za iznenađenje u petak navečer najavljen je gastro performans Podravke koji će vas zasigurno obradovati. Nastup Podravke planiran je u 20.30 sati.

U petak navečer poslušajte cover band The Roomors, a u subotu Cool Jazz Quartet.

U tijeku je još uvijek tjedan promotivne ponude u žminjskim ugostiteljskim objektima. Do 5. srpnja uživajte u odličnoj domaćoj tjestenini. Posjetite konobu “Poli Jurića”, restoran “Žminjka”, konobu “Puli Pineta”, agroturizam “Familija Ferlin” ili restoran “Pod ladonjon”. Pijat pašte i 2 decilitra vina ili soka u Šetimani od pašte nudi se za 40 kuna.

Manifestacije je realizirana uz potporu festivalskih partnera:
Podravka, Latus, PIK Rijeka i Agrokoka Pula.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.