Počinje gradnja drugog kraka riječke zaobilaznice

Počinje gradnja južnog traka riječke zaobilaznice, a prema danas u Rijeci potpisanim ugovorima s izvođačima, radovi bi trebali biti gotovi do 1. lipnja iduće godine.

Dugoočekivana cesta zapravo je nadogradnja postojeće riječke zaobilaznice od čvora Orehovica do čvora Diračje pa će tako za godinu i četiri mjeseca cesta imati po dva kolnička traka u oba smjera.

Sve će stajati čak 628 milijuna kuna jer iako se radi o oko devet kilometara ceste, dionica je iznimno zahtjevna pa će kao i “stari” dio zaobilaznice imati četiri tunela, nadvožnjake, viadukte i podvožnjake, a svakako će najteže biti izvesti preko dvjesto metara dug most iznad Rječine koji će se nadviti iznad dubokog kanjona.

Zaobilazicu, gotovo dvadeset godina nakon gradnje postojećeg traka, gradi tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb pod čijom je ingerencijom ova cesta od kraja kolovoza prošle godine. Sredstva će se osigurati kreditima za koje se još samo čeka potvrda Vlade, a gradit će ju Hidroelektra niskogradnja, Viadukt, Konstruktor inženjering i Strabag.

(Ne)gradnja riječke zaobilaznice već je godinama vruća tema, a riječki gradonačelnik i županijske vlasti redovito su prozivali resornog ministra Božidara Kalmetu kao jednog od odgovornih za to što se priča ne miče s mrtve točke. Spomenimo da ni koalicijska Vlada predvođena SDP-om nije sagradila zaobilaznicu.

Tako je danas na potpisivanje ugovora o gradnji došao i sam prozivani Kalmeta, i najavio potpuno dovršenje riječkog prometnog pravca koji uključuje i nastavak gradnje ceste od Svetog Kuzma do Križišća, što bi trebalo biti gotovo za dvije godine, a do tada će, kaže ministar, krenuti i radovi od Križišća prema Žutoj lokvi, cesti koja se treba “spojiti” na autocestu Zagreb-Split.

Kalmeta je najavio i da će se uskoro raspetljati priča oko ceste D 404 koja spaja istočni dio riječke luke i zaobilaznicu pa vjeruje da će biti dovršena do kraja ove godine, i to tako da će Hrvatske željeznice ipak popustiti i iseliti iz objekta na trasi ceste koji je predviđen za rušenje, za što će biti obeštećene.

Ministar očekuje i da će za četiri godine biti gotova i cesta D 403 koja, pak, spaja drugu stranu luke sa zaobilaznicom, a u sljedeći četverogodišnji plan cestogradnje trebala bi biti uvrštena i nova riječka zaobilaznica jer je ova današnja zapravo postala brza gradska cesta. Ta bi, kako je zovu, “prava”zaobilaznica, trebala ići od Permana prema Grobniku i doista obići Rijeku.

Jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.