Počinje jubilarni LegendFest

2Štrige i štriguni, divovi i patuljci, vile i vilenjaci, samo su neka od mitskih bića koja će danas zauzeti ulice pićanskog starog grada i do nedjelje oživjeti neke od najpoznatijih istarskih mitova i legendi na jubilarnom desetom LegendFestu Pićan.

Već danas će na više od 20 lokacija biti održano 20-ak predstava, izložbi, performansa i glazbenih nastupa. Riječki Ri Teatar izvest će predstave Pažnja! Gusari kapetana Morgana pljačkaju!, Glulo i Smrlo u Štrililandu i Legendu o Grobničkoj bitki, Bratstvo sv. Mihovila predstavu Lov na vješticu, a Centar za kulturu Pokret Zvuka predstavu Zov Kelta. Kompilaciju najboljih priča za djecu pripremila je Maja Ćorović, dok će o priče nadnaravnim bićima Istre i Pićna kazivati Elis Baćac. Tu su i predavanja Vitomira Belaja o praslavenskim mitskim bićima i Korada Korlevića o astroarheologiji i kamenim krugovima, izložbe Štrige i štriguni Ive Lulić i Zdenka Bašića i LegendExpo 10 godina. Iz današnjeg programa valja izdvojiti i predstavljanje dokumentarnog filma „Je letrika ubila štrige“ te glazbeni dio festivala, fado koncert Jelene Radan i koncert pazinskog etno sastava Veja.

Inače, ovogodišnji festival narodnih priča, legendi i mitova Istre programski je presjek najboljeg iz proteklih deset godina festivala, pa će tako u tri dana biti održano niz predstava, koncerata, projekcija filmova, predavanja, izložbi i drugih sadržaja u kojim sudjeluje čak 200-injak umjetnika iz cijele Hrvatske.

Svi programi odvijat će se od 18 do 24 sata, a besplatni su za posjetitelje. Detaljnije informacije o festivalu mogu se vidjeti na web stranici legendfest.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.