Pod ćoricu u Kršan

pod_coricu.jpgKulturnom večeri naziva “Pod ćoricu”, želja je skupini folklornih entuzijasta stvoriti intimni ambijent ljetne večeri s okusom folklornog izričaja. Spoj arhitekture, prirode i položaja Starog grada Kršana pruža mogućnost stvaranja dirljivog ugođaja kakav je poželjan za osjetljivi folklorni sadržaj.

“Želja nam je svakim susretom obraditi pojedinu temu vlastitim znanjem i mogućnostima uz pomoć etnološke struke. Ćorica je kršanski naziv za petrolejsku svjetiljku uz koju su često naši stari dijelili noćne trenutke, pričali priče i naravno pjevali. Ovaj skup organiziramo drugi puta, suradnjom Istarske Županije – Regione Istriane, Općine Kršan, Turističke zajednice Općine Kršan i KUD-a Ivan Fonović Zlatela.” – objašnjava Zoran Karlić iz kršanskog KUD-aa.

Ovogodišnja tema je tonalno pjevanje u Istri, i obuhvaća načine pjevanja koja se razlikuju od mjesta do mjesta: podrazumijeva pjevanje najčešće dvoglasno i troglasno, ali i višeglasno. Najviše je napjeva na talijanskom jeziku te slovenskom i hrvatskom. Želja organizatora je komparirati kanat na tanko i debelo, navedenu temu te pjesme s područja bivše Jugoslavije koje su se proširile zadnjih 60-tak godina.

Realizacija susreta trebala bi se kretati u smjeru edukacije i prezentacije, okupljanjem predavača i pjevača oko okruglog stola. Svaki pojedini predstavnik skupine uveo bi prisutne u svijet svog pjevanja. Želja nam je posjetiteljima dočarati osobine, vještinu pjevanja, motive i prilike u kakvim pjevaju. Neformalnost, interakcija s publikom i izvođača međusobno, jedni su od ciljeva kojima se teži.

Manifestacija će se održati u starom gradu u Kršanu, u petak, 23. srpnja, s početkom u 21 sat.

MP / iPazin.net

Sponzori manifestacije :

ISTARSKA ŽUPANIJA – REGIONE ISTRIANA I OPĆINA KRŠAN

Za organizatora:

KUD Ivan Fonović Zlatela Kršan

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.