Podjela bonus dionica Ine za građane koji su ih zadržali godinu dana

InaSvakom građaninu koji je uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost kupio dionice Ine u javnoj ponudi te je nad njima zadržao nepromijenjenu vlasničku poziciju, Vlada dodjeljuje na svakih 10 dionica po 1 dopunsku dionicu Ine.

Da podsjetimo, ovakav postupak određuje Odluka Vlade o načinu prodaje, cijeni, vremenu i uvjetima prodaje dionica INA – Industrija nafte javnom ponudom i posebnim pogodnostima prodaje hrvatskim građanima.

Vlada je kao posljednji dan roka za praćenje transakcija i promjena po vlasničkim pozicijama dioničara odredila 1. prosinac 2007. godine. Ovaj dan predstavlja dan utvrđivanja prava na dopunske dionice, stoji u obavijesti SDA. Dakle, prvi dan slobodnog raspolaganja dionicama bez utjecaja na pravo na dopunske dionice je 3. prosinac 2007.

Pritisak dodatnih dionica, iako se ne zna točan broj imatelja prava na dopunske dionice, će bez sumnje odigrati ako ne realni onda bez sumnje negativan psihološki pritisak i na cijenu dionica Ine koje od polovice svibnja bilježe konstantan negativan trend.

Dionice Ine nezaustavljivo klize još od početka grčevite borbe Mola za obranu od preuzimanja od strane OMV-a, koja je do tada postojeći akvizicijski pritisak Mola na Inu stavila posve po strani umanjujući tako tržišnu vrijednost Ininih dionica. Ina zbog šire korekcije domaćeg tržišta nije reagirala ni na prilično dobar devetomjesečni rezultat, a nastavak rasta cijena nafte koja stišće profitne marže Ine je samo jedan u nizu loših vijesti po najveću domaću naftnu kompaniju.

Seebiz.eu

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.