Podnesena kaznena prijava za kaznena djela protiv okoliša i kaznena djela protiv opće sigurnosti vezana za “SLUČAJ LAKOTA”

Dana 11. 2. 2019. podnijela sam kaznenu prijavu zbog kontinuiranog zagađivanja Pazinskog potoka i Pazinskog ponora koje se već dvije godine događa prilikom oborina kad iz pritoka Drazej u Potok istječe bijeli mulj s odlagališta inertnog otpada Lakota; te naročito zbog dvaju incidenata velikih razmjera, štete i posljedica koja su se dogodila:
– 31. 5. 2018., kad se urušio tunel ispod odlagališta Lakota i otvorio krater, nakon čega su ogromne količine mulja istekle te do danas nastavile istjecati u Potok i Jamu;
– 3. 2. 2019., kad su ogromne količine građevinskog i drugog otpada iz odlagališta Lakota zatrpale pritok Drazej, sam Potok i Jamu.

Iako pravi opseg i posljedice ovih incidenata nisu poznate, zapravo je riječ o ekološkim katastrofama, budući da se uništava (ili se već uništio) i nepovratno mijenja eko-sustav Potoka i Pazinske jame.
Za višemilijunske štete i ekološku katastrofu potrebno je utvrditi odgovornost. Prirodne pojave poput obilnijih kiša ne mogu i ne smiju biti glavni krivci za ovu katastrofu jer priroda nije donosila stručne, političke i sve druge odluke koje su katastrofu omogućile. U ovom slučaju postoji niz upitnika, ali i sumnji o počinjenju kaznenih djela protiv okoliša i opće sigurnosti, kao i – moguće – drugih kaznenih djela.

Smatram da je “slučaj Lakota” već nakon prvog incidenta 31.5. 2018. imao sve elemente za podizanje kaznene prijave po službenoj dužnosti od strane državnoj odvjetništva. Također, smatralm i da je Grad Pazin trebao podnijeti kaznenu prijavu u ime zaštićenih prirodnih vrijednosti koje ima na svom području, a koje su zbog navedenih događanja ozbiljno, a moguće i nepovratno, uništene.
Kako se to nije dogodilo, kaznenu prijavu podnijela sam kao građanka, u skladu s Kaznenim zakonom i Zakonom o kaznenom postupku. U slučaj je uključen niz fizičkih i pravnih osoba čiji stupanj odgovornosti tek treba istražiti pa sam prijavu podnijela protiv nepoznatog počinitelja, uz navođenje aktera. U kaznenoj prijavi na sedam stranica detaljno sam navela informacije o zaštićenom području Potoka i Jame, opisala incidente i posljedice, opisala slijed događaja od izgradnje bujičnog tunela 2003. sve do danas, dala prijedloge za utvrđivanje činjenica o počinjenju kaznenih dijela, navela i obrazložila članke kaznenih dijela na koja se pozivam u prijavi te predložila istražne radnje. Prijavi sam priložila i memorijski stick sa snimkama stanja tijekom 2018. i 2019. godine.

Članci Kaznenog zakona i kaznena djela na koja se pozivam su:
– Ugrožavanje okoliša otpadom, članak 196
– Uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, članak 200
– Uništavanje staništa, članak 201
– Promjena vodnog režima, članak 210
– Protupravna gradnja, članak 212
– Teško kazneno djelo protiv okoliša, članak 214
– Opasno izvođenje građevinskih radova, članak 221
– Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, članak 222
– Navela sam kako postoji mogućnost da je u ovom slučaju riječ i o drugim kaznenim djelima iz područja gospodarskog poslovanja, djelima protiv službene dužnosti i neprijavljivanja kaznenog djela.

Ne bih željela nagađati o tome što će se sad događati, iako nemam iluzija o sustavu kojeg sam kroz aktivno djelovanje više desetljeća uspjela prilično dobro upoznati. Međutim, ako i u šta vjerujem, to je da se aktivnim djelovanjem na sustav svakoga od nas, bilo individualnim angažmanom, bilo kroz djelovanje u civilnom društvu ili sferi politike, on može mijenjati. Jer ukoliko izgubimo povjerenje u sebe, izgubili smo sve.
Pozivam i ostale građane i građanke da podnesu kaznenu prijavu, pisanu ili usmenu, dolaskom u Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu. Tamo su dužni zaprimiti vašu prijavu i napraviti zapisnik.

Na kraju želim reći i da sam kao građanka Pazina izrazito nezadovoljna odnosom Grada Pazina krema Potoku i Jami. U posljednjih sam godnu i pol kroz Gradsko vijeće postavila niz vijećnićkih pitanja o navedenim temema: četiri o Lakoti uz jedno otvoreno pismo gradonačelniku početkom lipnja; četiri o izradi Plana upravljanja zaštićenim podriučjem Pazinčice koji se godinama izrađuje, te šest o ispuštanju fekalija u Jamu. Na žalost, ta postavljena pitanja imala su minimalan utjecaj na promjene ili saznanja o uzrocima i odgovornosti. Pitanja ću i dalje postavljati, ali ću prema potrebi i ubuduće posjećivati državno odvjetništvo jer je, primjerice, i ispuštanje fekalija u Jamu kazneno djelo.
Možete mi se pridružiti.

Suzana Jašić
vijećnica u Gradskom vijeću Grada Pazina

1 komentara na “Podnesena kaznena prijava za kaznena djela protiv okoliša i kaznena djela protiv opće sigurnosti vezana za “SLUČAJ LAKOTA””

  1. Anonimno napisao:

    Sretno ti/vam bilo s ovim našim “poštenim” sudovima!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.