Podno Motovuna ipak novi grad

Podno Motovuna ipak novi gradPrije nekoliko tjedana iz povjerenstva je udaljen njen predsjednik dr. Velimir Šimičić, a upravo je on kao bivši pomoćnik turizma i izrađivač programa razvitka golfa kao elemenata razvojne strategije hrvatskog turizma najglasnije ustao protiv ovog golf projekta.

Iako je sjednica savjetodavno-stručnog povjerenstva koje se prije dva dana sastalo u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva trajala iscrpljujućih više od četiri sata, od samog je početka bilo jasno: golf projekt »Brkač« kraj Motovuna, čiji je investitor Jupiter Adria, a izrađivač Studije utjecaja zahvata na okoliš Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) – mora biti prihvaćen!
To je bilo očito još prije više od pola godine, kad je većina članova povjerenstva odjednom odustala od prethodnog zajedničkog stava po kojem je zahvat koji predviđa 67 objekata sa smještajnim kapacitetom 498 postelja – jedan hotel, 59 vila s bazenima i sedam apartmanskih zgrada te 19 jezera i dva akumulacijska jezera, kao i brojne prateće objekte i parkiralište sa 600 mjesta, neprihvatljiv za okoliš.
Iz samo njima poznatih razloga, sedam je od ukupno 11 članova pronašlo raznorazna opravdanja i »stručne« razloge po kojem projekt multinacionalne investicijske tvrtke Jupiter Adria i nije toliko loš te je, dapače, ova studija, koja je rađena pod palicom IGH-a (čiji je dioničar ministrica Marina Matulović Dropulić), ocjenjena cjelovitom i stručno utemeljenom te poslana na javni uvid.

Ocjena zahvata – parodija

Da je sudbina Motovunštine već odavno odlučena bilo je do kraja vidljivo kad je prije nekoliko tjedana iz povjerenstva udaljen njen predsjednik dr. Velimir Šimičić, a upravo je on kao bivši pomoćnik turizma i izrađivač programa razvitka golfa kao elemenata razvojne strategije hrvatskog turizma najglasnije ustao protiv golf projekta »Brkač«. Njegovom je smjenom resorno ministarstvo ne samo do kraja oslabilo poziciju preostalih kritičara zahvata, već je tim činom, da apsurd bude veći, iz svog stručnog tijela smijenilo jednog od najvećih stručnjaka za golf turizam.
Činjenicu da je o projektu pokraj Motovuna već odavno odlučeno, što je učinio netko drugi, a ne stručno povjerenstvo, te da je čitav postupak ocjene zahvata tek ceremonija pod režijom nadležnih, parodija, teatar apsurda i tužna slika koja prikazuje kako se u našoj zemlji odlučuje, najočitije je dokazala sama prekjučerašnja sjednica na kojoj se glasalo o zahvatu.
Troje članova komisije – Nataša Nefat iz pulskog Konzervatorskog odjela, Radenko Deželić iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture i Zlatan Juras, direktor tvrtke Golf park iz Zagreba i dugogodišnji međunarodni golf sudac, hrabro su odbili dati svoj blagoslov projektu. No, ovi usamljeni kritičari svoj stav da ne žele i neće stati iza zahvata koji će bespovratno uništiti i do neprepoznatljivosti izmijeniti jedan od najljepših krajolika i kulturnih dobara Istre morali su stalno braniti, i to ne pred predstavnicima Jupiter Adrije ili IGH-a, već pred Željkom Cvrtilom, novoimenovanim predsjednikom povjerenstva, koji je na trenutke govorio kao da je odvjetnik investitora.

Apartmanizacija će ugušiti dolinu Mirne

Članovima komisije koji su rekli NE projektu odgovarao je netrpeljivim izjavama poput »pa ako vi vidite bolje rješenje, predložite ga«, a njegova bahatost dosegla je vrhunac kad je bivšem kolegi Šimičiću zabranio da se i jednom riječju obrati komisiji, a uz to je odlučio da povjerenstvo mora zanemariti sve prethodno izrečene primjedbe bivšeg predsjednika.
Umjesto da se u Ministarstvu zaštite okoliša na stručan i objektivan način raspravlja o najspornijem djelu projekta, odnosno o potrebi da se zbog golfa izgrade vile i apartmani na ukupno 16,2 hektara, najveći dio sjednice potrošen je na stilsko lickanje i dorađivanje teksta zaključka o prihvatljivosti zahvata, prije no što je zahvat bio prihvaćen.
Na kraju, zaista nije više uopće bilo upitno da će većina članova podići ruku za neviđenu apartmanizaciju koja će pod krinkom »golf turizma« ugušiti dolinu rijeke Mirne i zauvijek promijeniti jedan od najljepših krajolika Istre, podno grada Velog Jože. Iako je Cvrtila tijekom sjednice napomenuo da su oni tek stručno povjerenstvo te da bez obzira na njihovo mišljenje Ministarstvo na kraju donosi neovisnu odluku, to ne umanjuje odgovornost onih koji su glasali za takvu budućnost motovunskog, istarskog kraja.
To su načelnik Općine Motovun Slobodan Vugrinec i pročelnik Odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidarić, Branka Vitić iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Vesna Trbojević iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Dubravko Mojaš iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i predsjednik Cvrtilo iz Ministarstva turizma, a također i članovi koji nisu došli na sjednicu – Lido Sošić, direktor studija Kappo iz Rovinja, te Boris Černeha iz buzetske podružnice Hrvatskih šuma.

Maša Jerin
Glasistre.hr

20 komentara na “Podno Motovuna ipak novi grad”

 1. U svemu tome zanemareno je nekoliko činjenica:
  1. Da je dr. Šimičić 1999. kao pomoćnik HDZ –ovog ministra turizma izradio program razvitka golfa kao elemenata razvojne strategije hrvatskog turizma.
  2. Kada je 2001. SDP došao na vlast oduzet mu je projekt i od tada se okrenuo protiv vlastitih projekata. U međuvremenu do 2004. drugi su se uvukli u projekt, što je dodatni razlog Šimičićevom protivljenju njegovih projekata.
  3. Uvažavajući Šimičićeve projekte Istarska županija, a potom i Općina Motovun (2003.) donose prostorne planove i u Motovunu planiraju veliko građevinsko područje. Svima je bilo jasno da se planira graditi apartmane, a Šimičić šuti. Zašto? Važno je i to da je Konzervatorski odjel, koji je sada protiv golfa, dao suglasnost na prostorni plan, dakle za apartmanizaciju i golf.
  4. U skladu odredbama prostornog plana njemački investitor «Golf resort Istra» počinje kupovati zemljište. Važno je reći da je kupovao mahom privatno zemljište i to najviše od optanata u Italiji. Svi su znali za kupovinu zemljišta. Šimičić Šuti, a Ranko Bon još nije doselio u Motovun.
  5. Ministarstvo turizma, Istarska županija i Općina Motovun 2004. potpisuju konzorcij za golf igralište Brkač. Nitko se ne buni.
  6. Iste godine 2004. predstavljana je i prva Studija utjecaja na okoliš. Tada je postalo jasno da će se projekt težak preko 50 milijuna realizirati i da je došlo vrijeme da se nešto ušićari. I tada počinje halabuka. Važno – u međuvremenu u Motovun dolazi arhitekt Ranko Bon koji svoje usluge nudi investitoru, ali je odbijen i naravno prelazi u opoziciju kao najljući protivnik golfa koje u svoju kampanju protiv lokalne vlasti želi uvući cijeli svijet.

  Pitanje: Zašto se protivnici golfa nisu bunili do 2004. iako su kao stručnjaci iz planova koji nisu bili nikakva tajna znali što se u Motovunu gradi. Čini mi se da su kao stručnjaci očekivali dio kolača, ali pošto je kolač podijeljen među drugim igračima digli su se na zadnje noge.
  Nikako mi nije jasno zašto je Konzervatorski odjel dao suglasnost na prostorni plan, a kada se on u dijelu golfa počeo ostvarivati usprotivio se.?????
  To vam je dragi čitatelju kao da ti ja omogućim gradnju na tuđim njivama, a kada potrošiš milijune i od svih tih vlasnika kupiš zemlju ja ti kažem. E sada tu ne možeš graditi jer ćeš uništiti krajolik.
  Zašto Konzervatori 2003. kada su dali suglasnost na prostorni plan nisu rekli tu se ne može graditi, to je zaštićeni krajolik, uništit će se priroda, šume, voda… Gdje su tada bili.

  1. axl napisao:

   Jako zanimljiv komentar , svaka čast !

  2. svimanaznanje napisao:

   Tomcub,
   ovaj tekst ja nisam napisao. Molim dotičnog plagijatora da se ne potpisuje mojim imenom. svimanaznanje

   1. tomcub napisao:

    popravio sam

 2. svimanaznanje napisao:

  Hvala

 3. s napisao:

  Postovani pisce komentara,
  osjecam se pomalo indiferentno sto ne baram ovakvim cinjenicama kao ti, zamisljam te kao novinara koji godinama ustrajno prati ovu temu pa je u nju usao vise nego li svi mi prosjecni citatelji dnevnoga tiska i kojima se ovo sto citamo jako gadi zato sto nemamo sve ove informacije koje ti imas; ili si pak dio ekipe koja pokusava (i kako stvari stoje, hoce) sagratiti golf gradove oko istarskih gradova… U svakome slucaju, nebitno. Jer ovako poredane cinjenice doista ne zvuce lose.
  I ovako poredane cinjenice bacaju sjenu na sve njih, zapravo na sve nas koji imamo ikakvo misljenje o ovome.
  Cinjenice nije problem poredati onako kakvo pase onome koji ih zeli iznijeti.
  I cak se mogu i sloziti s nekima od njih, ali…

  Ali, opravdavati se argumentom da se tada i tada nitko nije bunio (opcenito, za bilo sto) u nasoj je zemlji jako tragicno. U nasoj zemlji ne postoje javne rasprave, gradjane, odnosno zainteresirane strane ne informira se (na vrijeme), a lokalna zajednica ili zainteresirana grupa da bi kvalitetno raspravljala mora biti pravovremeno i objektivno educirana i informirana o problemu (kao sto se to treba raditi ako se radi u javnom interesu)…

  Svako tijelo moze na oglasnu plocu staviti obavijest i poziv za nesto i braniti se da je poziv bio javan, ali da se nitko nije odazvao. Ili se moze odazvaati 20 ili 200 ljudi gdje ce im se prezentirati nesto sto oni jedva da razumiju ili pak samo jedna strana price. I svi ce biti za.

  A onda, kako projekt odmice, sve je vise interesa javnosti (akumulacija informacija) i kad netko kaze, hej, stani, pa sto to oni tamo rade, zna li itko?, e tada ih se pita, pa gdje ste bili…te 2004., tog petka, ha, niste se tada bunili…

  Tako je bilo sa mnogim tvornicama, zakonima, uredbama, reformama… Vecina njih je prosla formalnu proceduru: “javni” poziv, strucne grupe/komisije/povjerenstva, nacrt, prijedlog…
  A zapravo je to sadrzajno teska nula i ekipa se pobrinula da to zapravo ne bude javno i da javnosti to bude prezentirano na nacin na kojima njima, kao zainteresiranoj strani, pase.

  Ipak je rijec o milijunima eura.
  Zar bi netko riskirao informiranu i zainteresiranu javnost?

  Malo slucajno pokupljenih linkova guglanjem…
  http://www.barkun.hr/index.php/2008100618551/ISTRA/Golf-igraliste-Brkac-240-ha-gradevnog-zemljista-s-pogledom-na-Motovun.html
  http://www.barkun.hr/index.php/2008102419169/PAZIN/Zelena-Istra-o-golf-igralistu-Brkac-Gorak-okus-javne-rasprave.html
  http://www.glasistre.hr/?b4261933af14f351222698bbdf941a62,TS,4107,,20707,,257669,,

 4. ss napisao:

  Dragi moj s
  dobro pratim događanja oko golfa u Istri, a sve je ovo izvučeno iz dnevnog tiska preciznije iz Vijesnika i Glasa Istre.
  Prema tome sve se oko golfa u motovunu odvijalo javno, a i sve su javne rasprave o prostornim planovima bile javne i oglašene u dnevnom tisku. Prema tomu tko je god želio mogao je na njima sudjelovati i izravno se informirati. Međutim do rasprave o studiji utjecaja na okoliš kao da nikoga to nije zanimalo.
  Nakon toga sve se rasplamsalo, a rasplamsao se oko studije utjecaja na okoliš koju je (prema Glasu Istre) izradio “Interplan”, a ne “IGH”. Nakon toga Šimičić u igru uvlači Bona koji se (prema Glasu Istre) nudio Općini Motovun kao savjetnik oko golfa. Kad je Općina odbila Bona on je pozelenio i dao se u borbu protiv golfa.
  Još nešto o infrmiranoj javnosti, pitam te zašto se Zeleni, bez obzira na udrugu nisu alarmirali javnost kada je bila rasprava o prostornim planovima kada su se donosile najvažnije odluke. Pitam to i zato jer je Rupnik, kada se donosio županijski prostorni plan bio vijećnik županijske skupštine. Ne vjerujem da on ni drugi zeleni ne znaju što su prostorni planovi, a o njima je kao vijećnik bio itekako informiran. Zašto je šutio?

  1. nekiTOvoleHLADNO napisao:

   zašto ovo , zašto ono. OK imaš pravo, ali na kraju krajeva tko bira takve bu…le?

 5. svimanaznanje napisao:

  Plagijatoru,
  moram priznati da su tvoji ( IDS) u « Slučaju Motovun» ovdje odigrali maestralnu utakmicu s tihim parnerom HDZ-om. U « slučaju Motovun» može se vidjeti najbolji primjer sinhroniziranosti i zajedničkog djelovanja tihe koalicije IDS-HDZ u Istri zadnjih godina, u slučajevima kada je to i jednima i drugima u interesu.
  U ovome “Slučaju” tiha koalicija IDS-HDZ u potpunosti je razbila kukavički i nejjaki istarski ( a i hrvatski) SDP, kojeg je ovdje djelomično zastupan u liku Ranka Bona. Oni malo bolje upućeniji znaju kojoj struji pripada dotični gospodin. Zadnjih dana SDP se pokušava nametnuti kao glavna opozicijska snaga koja je protiv novoga Zakona o golfu. Baš me zanima kakav će na lokalnim izborima biti odnos između te dvije stranke? Hoće li zajednički nastupati i dalje, ili će se istarski SDP pokušati otrgnuti? Iskreno sumnjam. Vlast je ipak vlast. Da su se zbilja iskreno željeli nametnuti kao protivnici Zakona o golfu, tj. golferskog lobija ( apartmantskog) i apartmanizacije Motovuna imali su dovoljno vremena na «Slučaju Motovun» u Istri putem svojih saborskih zastupnika i županijskih i inih čelnika to konkretnim djelovanjem i dokazati. Tiha koalicija IDS-HDZ u Istri sve je ovdje uradila skoro pa bez ijedne greške. Kao prvi i najvažniji korak do dostizanja cilja bio je, što više skrenuti fokus javnosti s ove teme. Cijela priča oko projekta apartmanizacije Motovuna da bi bila uspješna morala se je odigrati tiho, prilično daleko od samih očiju javnosti, a sam fokus morao se je prebaciti na neku potpuno beznačajnu, ali i istarskoj javnosti ujedno jako intrigantnu temu, kako bi se u miru mogla rješavati ova puno važnija. I odjedanput za njih bogom dani M.P.Thompson i sapunica oko njegovog održavanja koncerata u Istri, koja je trajala mjesecima. Dok se istarska javnost okrenula II. svjetskom ratu, veliki igrači mirno su utirali svoj put prema « poslu života – za sebe naravno». Kajinova uloga je bila da što više potpiruje vatru, kako bi se strasti podigle do vrhunca i da bi svaka druga imalo značajna tema ostala neprimjećena , a ostatak društva je radio svoje. «Idealno odrađeni posao» tihe koalicije IDS-HDZ u kojem je do nogu ponižen inferiorni slabašni i kukavički istarski SDP.

  1. svimanasranje napisao:

   Sviđa mi se što si iscrpno odgovorio na pitanje koje uopće nije bilo postavljeno zato: sjedni 1!
   Dobro si skužio da u cijeloj priči jednake zasluge za golf u Motovunu pripadaju IDS-u, HDZ-u i SDP-u. Dakle svim vladajućim općijama, jer ipak su tu milijuni u igri a političari i aktivisti su ipak samo ljudi.
   Ako si pratio Bonove stranice i potpisivanje peticije na internetu znaš da je tamo napisao da treba glasati za SDP kako bi se u Motovunu srušio IDS. Znam lokalne prilike i zna da je došlo do svađe između Bona i lokalne glavešine SDP -a koja također voli lovu.
   No sve to nije bitno, znam o slučaju i njegovim akterima više nego ti zato i dalje tvrdim je sve oko apartmanizacije Motovuna bilo legalno i transparentno, ali da zeleni i javnost nisu reagirali punih osam godina sve do ocjene lanjske ujeno i to druge Studije utjecaja na okoliš.

 6. nekiTOvoleHLADNO napisao:

  Ovo je samo dokaz da su političari podli, potkupljivi, ali i pametniji od većine građana. Kako li im samo uspjeva manipulirati nacijom tako dugo vremena. Vrte nas oko malog prsta kao ovčice i to po starom rimskom sistemu; strahovlada, podkupljivost, ucjene i skretanje pažnje masi. Svega toga nebi bilo da političke stranke nisu toliko piramidno struktuirane. I nebi toga bilo da su ljudi pošteni u ovoj državi. Ajmo pogledati na sebe, tko je od vas pošten i čist ko suza? Takvo je društvo, takva je i politika i tako smo popušili na veliko ni neznajući. Ajmo ovčice do sljedećeg šišanja.

  1. Abby napisao:

   Da su političari bez obzir ana boje (crni, crveni, zeleni…) potkupljivi, podli i koristoljubivi nije nova stvar. Tako je u cijelom svijetu otkako se ljudi bave politikom jer politika je uvijek imala samo jedan jednini cilj a to je raspolaganje novcem koji je netko drugi stekao. Na to više ne treba trošiti riječi.
   U ovom, ali i sličnim slučajevima važno je to da su ljudi u udrugama koji se zalažu za očuvanje okoline u velikom broju slučajeva propali političati neostavrenih političkih ambicija i naravno neostvarenih prihoda koje politika donosi.
   A sad nekoliko pitanja:
   1. Zašto se Josip Rupnik, dok je radio u Uljaniku nije bunio protiv zagađenja koje je njegova firma izazivala u Puli?
   2. Zašto se Josip Rupnik ne buni protiv ulijevanja pulska kanalizacije u pulsku luku, koja je po mišljenju mnogih stručnjaka naojpasnije odlagalište otpada u Istri?
   3. Zašto Ranko Bon nije bio toliko zelen dok je kao arhitekt i prostorni planer na MIT – u svojim arhitektonskim projektima za dolare uništavao tuđe krajolike? Očito je zgrožen time što je učinio zbog grižnje savijesti Motovun odlučio spasiti od djela svojih kolega. Ili je pozelenio kad mu je postalo jasno da neće dobiti posao zbog kojeg je navodno došao u Motovun.

  2. lesk napisao:

   kako im uspjeva? ts, ts…daklem:
   1. ljude ne zanimaju škovace dok nisu spred njihovih vrati
   2. svi građani razvijenijih država pozivaju se na zdravorazumski građanski neposluh, tj. javne akcije, prosvjede i peticije. Slušan ljude oko sebe kako samo kukaju, a kad in se predloži da nešto konkretno naprave to in nema smisla, ča ću ja to potpisat kad ionako niš od tega, bla bla. hint: rockwool, svi se zgražaju i seru, a kada treba poć dole, ča je btw 20 minuti s auton!!! onda je svima teško… Mi smo, najblaže rečeno budaletine (neki više, neki manje op.a)
   3. motovun je samo dio veeelikog sranja počevši od toga da NITI JEDNA država na svijetuU NEMA zakon o golf igralištima. Znan da nan je motovun najbliži primjer i rispekt za gore navedene i prikupljne informacije, ali wtf, postoji ZAKON!?
   4. za nereagiranje->> stvari se nisu postavljale toliko ozbiljno i konkretno prije, koliko se ja sjećan, pa su svi vjerojatno šli po nekoj logici i vjerovali da ne postoje takvi majmuni koji bi u motovunu delali golf terene i apartmane. Mislin, haha, ono da 100% će to napravit, pa nisu ni oni valjda toliko ludi… I bolje reagirat sad nego nikad. Ja san za bilo kakvu vrstu pritiska, samo da se ljudi pokrenu…

 7. DN napisao:

  Veliki je problam kako javnosti obznaniti odluke Jedinica lokalane samouprave.
  Kao čovjek iz sustava znam da pojedni novinari zbog stavova svojih urednika ne mogu objaviti da se u nekoj općini ili gradu započinju neki projekti, Ti ljudi koji kroje informacije (urednici) to očito smatraju nebitnim (ili postoji neki drugi razlog?) iako je za upućenu i stručnu javnost uprvo to vrijeme kada treba reagirati. Tako odluke o važnim projketima ostaju samo na oglasnim pločama. Međutim kada počne realizacija projekata koji nekima nisu po volji evo halabuke.
  Dragi moji treba znati da su novine, TV i radio postaje privatne i da ljudi koji ih vode imaju svoje privatne interese (zaradu). Zato aktivisti naprosto moraju vrebati informacije o projektima, jer nikad se ne zna jeli netko od vlasnika medija ili njegovih oglašivača upleten u neku nečasnu rabotu.
  Vjerovali li ne živimo u društvu koje proizvodi ovce i vjerujte mi zbog toga smo sretni, a zbog vlastite sreće ne vidimo što se događa u našem toru (među istomišljenicima), ali zato vrlo ošto reagiramo na koprcanja u susjednom toru (onih drugačijih stajališta).
  A gdje je tu tolarancija, da ne kažem demokracije koje je odavana izgubila svaki smisao.

 8. nekiTOvoleHLADNO napisao:

  Koje je to vrijeme beskičmenjaka. Ljudi nemaju p.e.t.lj.e napravit nešto. A kad bi i imali, tu su inspekcije, otkazi, policija i vojska da spriječe ofce da bleje. Naravno u službi kapitala, makar prekriveno, jer svi oni samo slušaju svoje boseve. Previše smo centraliziran svijet. Svugdje je piramidalna struktura. Ljudi su morali i mnogi od njih imali petlje prolivati i vlastitu krv za ovaj protekli rat. Dok istovremeno dozvoljavaju ovakvu pljačku. Stvar i nebi bila toliko opaka da se usput ne tlači obične gradjane, ucjenama, inspekcijama, podmetanjima, otimanjem zemlje, obespravljenjem, otkazima i sl. Da samo kradu i glume dobročinitelje još bi nan bija raj. Ali ovi ne. Triba krast, ubijat, mučit psihički, zatvarat i maltretirat ofce. Kad se puštimo. Tako nam i treba. Svi čuvaju svoju stolicu. Ne more se ovo, ne more se ono. Sve se more, samo su nan mozgovi isprani da se ne more jer bimo finili u zatvor i slicno. Cek da meni neki ubije brata, taj bi visija na srid Pazina u podne, kemu milo kemu drago. Pa da vidimo ku se more ili ne more.

  1. Pizzaiolo napisao:

   Čime se ti dandjelo hraniš da si toliko pametan?

 9. dandjelo napisao:

  neukusnom i zagorenom pizzom loših Pizzaiola. malo sovjetofilije ili panslavizma nikad nije naodmet.
  BTW to je bio nastavak na rečenicu DN-a da je “demokracije odavna izgubila svaki smisao.”…

 10. nekiTOvoleHLADNO napisao:

  Manjina upravlja svijetom, tako i hrvatskom, a tako i istrom. Demokracija je samo okidač. Demokraciju svi shvaćaju onakvom kakva bi trebala biti a duboko u svojim srcima znaju da takva danas nije; ni ovdje, ni u americi. Dakle lažu sami sebe, u nadi da će se nešto promjeniti. It wont hepend.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.