Poduzetnici u školi

U utorak 9. svibnja 2017. godine u Velikoj dvorani Gimnazije i srednje strukovne škole Jurja Dobrile Pazin održana je prezentacija “Poduzetnici u školi – Business i(s)n sChOOL” za sve učenike završnih razreda Gimnazije i srednje strukovne škole Jurja Dobrile Pazin. Učenici su informirani o gospodarskoj slici Grada Pazina, djelatnostima pazinskih poduzetnika (trgovačkih društava i obrtnika), potrebama na lokalnom tržištu rada te mogućnostima samozapošljavanja. Realizacijom ove prezentacije, osim cilja informiranja učenika, postignut je i cilj stvaranja uvjeta boljeg i jačeg povezivanja obrazovnog sustava s lokalnim gospodarstvom.

Radionica je inicirana od strane poduzetnice Loredane Jurman Papišta, direktorice trgovačkog društva „Eltor“ d.o.o. temeljem zaključaka provedenog projekta Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP, a rezultat je zajedničkog djelovanja Grada Pazina, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Ispostava Pazin, Udruženja obrtnika Pazine te brojnih poduzetnika koji djeluju na području Grada Pazina i središnje Istre.

Nakon pozdravnog govora ravnatelja Gimnazije i srednje strukovne škole Jurja Dobrile, profesora Josipa Šiklića i gradonačelnika Grada Pazina Renata Krulčića, viša stručna suradnica za gospodarstvo, Marta Daus Brubnjak učenike je informirala o gospodarstvu Grada Pazina te o načinu osnivanja obrta i trgovačkog društva. Uz prezentaciju Programa mjera za poticanje poduzetništva te ostalih potpora gospodarstvu, pružene su i osnovne informacije o stipendiranju studenata.

Suzana Vretenar, voditeljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Pula, Ispostava Pazin, pružila je učenicima informaciju o uslugama koje Zavod za zapošljavanje nudi, od profesionalne orijentacije do usluga nezaposlenim osobama i poslodavcima, te o broju i strukturi nezaposlenih osoba, kao i o aktualnim potrebama na tržištu rada.

Alison Merlić, tajnica Udruženja obrtnika Pazin prezentirala je funkcioniranje sustava Hrvatske obrtničke komore, poslovanje Udruženja obrtnika Pazin, njihove aktivnosti i usluge koje pružaju obrtnicima.

Učenicima su se predstavili brojni poduzetnici koji posluju na području Grada Pazina i središnje Istre; prezentacijama su prikazali poslovanje svojih trgovačkih društava i obrta, tržišta na kojima su prisutni, reference najvažnijih poslova koje obavljaju ili su obavili. Učenike su također upoznali sa kvalifikacijama svojih zaposlenika te zanimanjima i kvalifikacijama zaposlenika koji su im trenutno potrebni ili koji će im biti potrebni u bliskoj budućnosti. Dio poduzetnika ispričao je i svoje životne priče, od obrazovanja, početaka u poduzetništvu, teškoća na tom putu pa sve do konačnog uspjeha u poduzetništvu.

Učenicima su se predstavili sljedeći poduzetnici i poduzetnice:

Eltor d.o.o. za proizvodnju i trgovinu elektromaterijalom, Loredana Jurman Papišta,
Kamen d.d. za proizvodnju i obradu kamena, Anja Brajković,
Istarski supermarketi d.o.o. za trgovinu i turistička agencija, Petar Milotić,
Internova d.o.o. za proizvodnju i opremanje objekata, Antea Carić,
Studio Putinja d.o.o za projektiranje, dizajn i usluge, Saša Putinja,
Koplast d.o.o. za proizvodnju i trgovinu, Nensi Koren Tomišić,
Obrt za knjigovodstvene usluge „Numer”, Karmen Gašparini,
Poljodjelski obrt “Anđelini”, Ranko Anđelini,
Obrt za usluge u računalstvu “Imar”, Ivan Maresti,
Obrt za proizvodnju kolača i torti “Antica, Alida Vadanjel i
Anilox d.o.o. za proizvodnju grafičke opreme, grafičku obradu i konzalting, Zdenko Močibob.
Nakon prezentacija, Alida Vadanjel vlasnica Obrta za proizvodnju kolača i torti “Antica počastila je sve učenike i sudionike kolačima iz vlastite proizvodnje.
Sudionici prezentacije i predstavnici stručnih aktiva škole održali su zajednički sastanak – okrugli stol o daljnjim zajedničkim aktivnostima, te snažnijem povezivanju školstva i gospodarstva.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.