Pogled na Verneovu inspiraciju

2Novi vidikovac koji niče na zapadnom obrubu Pazinske jame iznad spilje Babina kuća najvjerojatnije će nositi ime slavnog francuskog književnika Julesa Vernea, kazao nam je Luka Labinjan, voditelj zipline atrakcije nad Pazinskom jamom u sklopu čijeg se projekta uređuje ova turistička točka.

Iako Verne nikad nije posjetio Pazin ni Istru prijedlog je to koji
je stigao od Turističke zajednice središnje Istre budući da se u originalnom izdanju njegova romana “Mathias Sandorf” iz 1885., čija se radnja događa dobrim dijelom u srcu Istre, nalazi ilustracija Pazinske jame i toga dijela grada upravo s te točke.

Autor crteža je Leon Benett (1839.-1917.), najvažniji ilustrator Verneovih knjiga. Prema dosad objavljenim istraživanjima s te je pozicije Pazinsku jamu prvi fotografirao izvjesni Paregini, Verneu je
fotografije u Pariz poslao tadašnj pazinski gradonačelnik Giuseppe Cech da bi zatim te, danas izgubljene, fotografije Jame s panoramom grada Benettu poslužile kao predložak, a Verneu kao inspiracija za još jedan roman iz slavnog ciklusa “Neobična putovanja”.

Zauzvrat je gradonačelnik Cech 1887. na dar primio roman “Mathias Sandorf” s autorovom posvetom. Iz slične vizure postoji još jedan, doduše manje realan, prikaz Pazinske jame i grada nad njom, a radi se o poglavlju “Istrie: Vue de la ville de Pisino au bord de la Foiba” iz knjige “Les Bords de L’Adriatique” (objavljene 1878.) pariškog
putopisca, novinara i publicista Charlesa Yriartea (1832.-1898.) kojemu treba pripisati zaslugu za privlačenje Vernea k pazinskim temama. Na temelju Yriarteove skice autorstvo ove ilustracije potpisuje izvjesni E. Grandsire.

foto i tekst: glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.