“Pokojni” u pazinskoj knjižnici

2Izvrsnu književnu zabavu priredili su pazinskoj publici članovi riječke književne skupine “Pokojni” nastupom u Gradskoj knjižnici. Zoran Žmirić, Enver Krivac, Zoran Krušvar i Alen Kapidžić, koji čine tek polovicu “Pokojnih”, duhovitim su uzajamnim moderiranjem i šaljivim međusobnim predstavljanjem efektno ispunjavali vrijeme između čitanja, a svaki se autor predstavio s po jednom pričom.

Kapidžić je pročitao priču “Šaka krpica” kojom je pobijedio na natječaju Književnog kruga u Karlovcu, duhovito istaknuvši u njoj dvojbe svojih likova o prioritetnosti forme ili sadržaja prave ljubavi.

Žmirić je premijerno pročitao priču “Neću niš od fašišti”, osmišljenu po istinitim detaljima iz dugog života djeda svog prijatelja, o istarskom mladiću koji je prkosio fašistima u vrijeme talijanske okupacije Istre, a taj prkos zadržao je i dugo kasnije, kad je barkom vozio turiste, pa čak i kad mu je stigla talijanska penzija.

Krušvar se predstavio pričom “Extra large” iz svoje zbirke “Zaljubljeni duhovi”, o pretiloj djevojci kojoj slučajni susret u autobusu donosi dugo očekivanu ljubav i time napokon prekida njen dosadašnji životni ritam ocrtan u parafraziranoj uzrečici “Kom momci, kom odojci”.

Naposljetku, Krivac je najavljujući skori izlazak svoje zbirke priče “Ništa za pisati kući o”, čije je objavljivanje u Algoritmu zaslužio pobijedivši na književnom natječaju Prozac, pročitao dvije priče o životu naših iseljenika u Americi i Kanadi. Motivi po kojima su nastale te priče vezani su uz stvarne doživljaje njegova pradjeda.

U živahnom razgovoru riječki su gosti ispripovjedili i na čemu trenutačno rade odnosno što upravo pišu. Zoran Žmirić je tako najavio svoj novi roman, koji je pri kraju, a koji govori “o Indiji i Istri, dvije zemljopisne cjeline u koje sam totalno zaljubljen”. Glavni lik je rodom iz Savičente, smrtno je bolestan i odlazi u Indiju kod Sai Babe “tražiti istinu”. Zoran Krušvar je zbog pisanja magisterija imao malu pauzu u pisanju, no kad ga je završio najprije je napisao priču za Sferakonov natječaj, a sad razrađuje skice za dva nova projekta, od kojih jedan spada u fantastiku. Alen Kapidžić u posljednje vrijeme ne piše, već objavljuje, i to elektroničke knjige sa svojim starijim tekstovima, na hrvatskom i na engleskom.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.