Pola sata žustre šetnje poboljšava metabolizam

Brzo hodanjePola sata žustre šetnje šest dana u tjednu dovoljno je za poboljšanje linije i smanjenje rizika za sve češći metabolički sindrom povezan s pretilošću i nekretanjem. ‘Naša studija pokazuje da ćete imati koristi čak i ako ne promijenite način prehrane’, rekla je voditeljica istraživanja Johanna L. Johnson iz Medicinskog centra sveučilišta Duke.

Osoba kojoj je dijagnosticiran metabolički sindrom ima najmanje tri od pet rizičnih faktora: širok struk, visok tlak, visoku razinu štetnih triglicerida, nisku razinu dobroga kolesterola ili visoku razinu šećera u krvi. Mnoge su studije pokazale da od tih problema pati sve veći broj ljudi.Prije nego što su počeli redovito vježbati, 41 posto ispitanika ispunjavalo je kriterije za metabolički sindrom. Na kraju osmomjesečnoga programa vježbanja, patilo je samo 27 posto.

Osobe uključene u studiju koje su vježbale najmanje (šetale pola sata 6 dana u tjednu) imale su znatnu korist, dok su one koje su vježbale najviše (trčale oko 30 kilometara na tjedan) imale neznatno veće koristi u smanjivanju rizičnih faktora za metabolički sindrom.Osobe koje su u kratkom razdoblju vježbale vrlo intenzivno nisu smanjile rizične faktore za metabolički sindrom onoliko koliko su ih smanjile osobe koje su vježbale manje intenzivno tijekom dužega razdoblja. To znači da svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost vrijedi više od intenzivne tjelesne aktivnosti nekoliko puta na tjedan.

Dnevnik.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.