Policija provjerava moguće malverzacije u Gračaškoj općini

foto: Glasistre.hrTemeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva policija provodi izvide, slijedom anonimne prijave koja upućuje na moguće nezakonitosti prilikom donošenja prostornoplanske dokumentacije, konkretno izmjena i dopuna Prostornog plana općine Gračišće, te moguće zloporabe vezane za tu dokumentaciju.

Policija istražuje moguće zloupotrebe u Općini Gračišće vezane uz prostornoplansku dokumentaciju, potvrdila nam je Nataša Rogić, glasnogovornica Policijske uprave istarske. Temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva provode se izvidi po anonimnoj prijavi koja upućuje na moguće nezakonitosti prilikom donošenja prostornoplanske dokumentacije, konkretno izmjena i dopuna Prostornog plana općine Gračišće, te moguće zloporabe vezane za prostornoplansku dokumentaciju. U skladu s time obavljeni su obavijesni razgovori i s gračaškim vijećnicima.

Policijski izvidi su još u tijeku pa su svi suzdržani u davanju izjava. Neki su nam vijećnici potvrdili da su razgovarali s policijom, ali o detaljima nisu htjeli govoriti. Dali su tek naslutiti da je policajce najviše zanimalo jesu li za izmjene i dopune Prostornog plana glasovali pod nečijim pritiskom. Očito je većini vijećnika razgovor s policijom »utjerao strah u kosti« pa sada postaje jasnije i zašto gračaški oporbenjaci za naš list nedavno nisu htjeli komentirati rad općinske uprave u protekloj godini, a kamoli se upuštati u razgovor o ovom slučaju.

Spotakli se na kamenolomu Krase

Dok dokumentacija koju pribavlja policija ne stigne u Županijsko državno odvjetništvo i dok ono ne odluči o daljnjem postupku, možemo podsjetiti na događaje koji su prethodili ovom slučaju. Gračaško Vijeće je početkom kolovoza 2003. godine jednoglasnom odlukom svih vijećnika prihvatilo izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine Gračišće, ali uz dva amandmana, i to da se u kartografskom dijelu briše potencijalno eksploatacijsko polje kamenoloma Krase te da se umjesto detaljnog plana uređenja za starogradsku jezgru Gračišća propiše urbanistički plan uređenja, čime bi se bolje kontrolirali uređenje i namjena objekata. Vijeće je na istoj sjednici zadužilo općinsku upravu da zatraži brisanje kamenoloma Krase iz Prostornog plana Istarske županije.

Navodno je ovaj kamenolom bio kamen smutnje među gračaškim vijećnicima, od kojih su petorica iz redova vladajućeg IDS-a podnijela ostavke i to neposredno prije izglasavanja izmjena i dopuna plana. Alen Dermit, Đani Božac, Dragan Damijanić, Igor Miljavac i Graciano Zidarić ni tada nisu bili razgovorljivi. Dermit i Zidarić odgovorili su da ostavke daju iz »osobno uvjetovanih razloga« te ih ne žele komentirati. Miljavac je nakon što smo mu se predstavili isključio mobitel i više nije odgovarao na pozive. Božac je izjavio da je prezaposlen i zbog toga više ne može sudjelovati u radu Vijeća, ali ga ipak »boli« kamenolom Križarovica, koji mu je tu »iza leđa«. Dragan Damijanić smatra da je u prijedlogu gračaškog prostornog plana previše kamenoloma, a kad je čuo da se ljudi bune protiv kamenoloma Krase, odlučio je izaći iz Vijeća jer, kako kaže, ne može »ići protiv onih koji su ga izabrali i koje je predstavljao«. Možda se nakon svega može naslutiti da su oni ostavke dali pod pritiskom, samo pitanje je čijim.

Počelo neslaganjima oko Salamunišća

Da su tadašnji vijećnici Dermit, Božac i Damijanić, te Danko Smoljan, koji je još vijećnik, u ono vrijeme bili pod pritiskom, moglo se zaključiti iz njihovog ponašanja na nekoliko sjednica, na kojima su prvo dali pisane primjedbe vezane za građevinsko područje u Salamunišću, a nakon toga su od njih bez obrazloženja odustali. Smoljan je jednom prigodom priznao da je zahtjev za povlačenje Prostornog plana uređenja općine Gračišće iz procedure donošenja potpisao pod pritiskom, ali nije želio odati čijim. Zanimljivo je da se tada, sredinom protekle godine, na sjednicama Vijeća uopće nisu spominjali kamenolomi, koji su na kraju ispali nepremostiv problem za petoricu vijećnika, a sada možda i glavni motiv za policijske izvide.

Povod tadašnjim neslaganjima među vijećnicima bilo je građevinsko područje u Salamunišću. Oko njega su se lomila koplja među vijećnicima, ali i među mještanima tog malog sela nedaleko od Batluga. Na tom novom građevinskom području vlasnik zemljišta Vlado Ćorluka iz Zagreba planira izgraditi oko 15 samostojećih stambenih objekata u »autohtonom stilu« te jedan središnji objekt ugostiteljsko-turističke namjene.

Općinski načelnik Ivan Mijandrušić na sve ovo kaže da je žalosno što se to događa, ali ni on ne želi ništa komentirati, jer smatra da će policija uskoro odraditi svoj posao, a Državno odvjetništvo utvrditi činjenice. Dodao je da je procedura za donošenje izmjena i dopuna Prostornog plana općine Gračišće započela još 2005., u vrijeme prijašnjeg saziva Vijeća, provedena je u skladu sa zakonom i te su izmjene vijećnici jednoglasno prihvatili. U dvije godine, koliko se radilo na izmjenama, svatko je mogao doći u Općinu i vidjeti što se radi, ali i postavljati pitanja na javnim raspravama. Kroz to vrijeme stigao je velik broj primjedbi građana, a većinu je izrađivač Urbanistički institut Hrvatske i uvažio. Žalosno je da se neki pojedinci, očito neostvarenih ambicija, skrivaju iza anonimnih prijava, što možda ponajbolje pokazuje njihovo pravo lice, zaključio je Mijandrušić.

Mirjan Rimanić
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.