Poludnevni boravak Pazin proslavio svoju 3. godišnjicu rada

Dana 26. travnja, zamjenica gradonačelnika Grada Pazina, Mirjana Galant je sa svojim suradnicama prisustvovala svečanoj proslavi 3. godine rada Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama Pazin, koji djeluje u sklopu Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, a koja se ove godine održala u višenamjenskom prostoru u Škropetima, u Općini Karojba. 

Socijalna usluga Poludnevnog boravka u Pazinu je organizirana od ožujka 2015. godine, s ciljem prevencije institucionalizacije i poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, a osim u Pazinu, u Istri je ovaj program organiziran i u Puli, Poreču, Labinu, Bujama i Buzetu.

Međutim, prvo okupljanje sadašnjih članova Poludnevnog boravka započelo je još prije petnaest godina u Klubu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Pazin koji je djelovao u prostorima Centra za socijalnu skrb Pazin i to kao jedan od programa Gradskog društva Crvenog križa Pazin. Zbog sve većeg broja članova Kluba i njihove želje i potrebe za svakodnevnim sastajanjem i druženjem, a na inicijativu samih članova Kluba, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i uz financijsku podršku Grada Pazina, prije tri godine otvoren je Poludnevni boravak u Pazinu.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre projekt provodi u partnerstvu s Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin, a financiraju ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Istarska županija, Općine iz čijih područja dolaze korisnici boravka te Grad Pazin s godišnjim iznosom od 75.000,00 kuna. Trenutno je u boravak  uključeno 14 osoba iz Pazina te okolnih općina.

Proslava rođendana Poludnevnog boravka bila je prilika da njegovi korisnici i voditeljice Marijana  Vrbica i Sophie Cristine Cvitko gostima prikažu svoje brojne aktivnosti koje su provodili u proteklih godinu dana. Uz svakodnevno sastajanje u svojim prostorima, članovi Poludnevnog boravka sudjelovali su na raznim edukativnim, kreativnim i rekreativnim radionicama, odlazili na more, sportske susrete, razne izlete i druženja u druge boravke u Istri i dr. Neki su članovi uključeni i u volonterske aktivnosti drugih udruga kao što su: Hoću Mogu iz Pazina, Društva likovnih stvaratelja Pazin, HappyEnd iz Pazina, a neki su svojim radom pomagali i u kuhinji Istarskih domova zdravlja Ispostave Pazin. Svoje su pozitivne dojmove o boravku kao i o tome koliko im on znači u svakodnevnom životu pročitali njegovi korisnici: Tihomir, Ana, Marino i Tina.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pazina, Mirjana Galant zahvalila je svima na trudu i angažmanu oko boravka, Udruzi u sklopu koje boravak djeluje, roditeljima te posebno korisnicima koji svojim aktivnostima i angažmanom obogaćuju našu zajednicu, čime je postignuta prava njihova inkluzija. Ujedno je svim korisnicima i njihovim  voditeljicama čestitala njihovu treću godišnjicu rada.

Čestitkama su se pridružili i predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre Ozren Catela, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin Pavita Jelinčić, načelnik Općine Karojba Alen Rosić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Karojba Sanja Mališa kao i svi prisutni gosti, korisnici drugih Poludnevnih boravaka za osobe s intelektualnim teškoćama iz Istre, kao i članovi obitelji i prijatelji.

Nakon službenog dijela programa uslijedila je na obližnjem igralištu malonogometna utakmica između djelatnika boravaka i gostiju Poludnevnog boravka Pazin, dok su članovi svih boravaka zdušno navijali za svoje favorite.

Rođendanska fešta nastavljena je u veselom ozračju uz zvuk harmonike, pjesmu i ples svih prisutnih.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.