Pomoć u kući i druženje sa starijim osobama

Na sjednici Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Pazina ravnateljica Marijana Krbavac Žulić prezentirala je izvješće o aktivnostima od početka prošle do kraja lipnja ove godine, koje su zastupnici jednoglasno usvojili, bez rasprave, kao i ostale dokumente.

U godinu i pol organizirano je 17 akcija dobrovoljnog davanja krvi, odazvalo se 1.249 osoba, iz zdravstvenih je razloga odbijeno njih 227, prikupljene su 1.022 doze krvi, a 117 osoba je prvi put poklonilo tu dragocjenu tekućinu. U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile organizirane su dvije akcije – po prvi je put u ožujku lani krv dalo 39, a u travnju ove godine 23 učenika. Inače, ovdašnji Crveni križ u evidenciji ima 1.846 darivatelja krvi, od kojih je 412 aktivnih.

Organiziran je i cijeli niz tečajeva prve pomoći kao i predavanja za podmladak Crvenog križa, a išli su i na natjecanja. Čak 98  žena sudjeluje u programu medicinske gimnastike, u kojem vježbaju dva puta tjedno pod nadzorom fizioterapeutkinje Nede Čubranić. Volonteri Crvenog križa aktivni su i u suradnji s Klubom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Samo u prvom polugodištu ove godine, u sklopu programa dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama, aktivisti i djelatnici Crvenog križa pružili su 31.057 usluga (razgovor i druženje, čišćenje i druge usluge u kući, dostava lijekova…) i bili u 3.420 obilazaka. Program pomoći u kući koristile su 103 osobe u ovoj godini. Od 49 korisnika dnevnog boravka u Pazinu 20-ak ih  redovno dolazi, a organiziraju se razne radionice, ali i jutarnja tjelovježba.

Lani je budžet Crvenog križa bio 1,54 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine 716 tisuća. Od Grada Pazina lani su dobili 1,16 milijuna, od čega se milijun kuna odnosi na program dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama. U prvom  dijelu ove godine dobili su 602 tisuće kuna, od čega 522 tisuće za pomoć starijima. U sufinanciranju su sudjelovale i općine Pazinštine, a Crveni križ ima i prihode od članarine, tečajeva prve pomoći…

Usvojen je i Statut Gradskog društva Crvenog križa, usuglašen sa Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu, kako je pojasnio dr. Ivica Rukavina, predsjednik pazinskog društva.

Glas Istre, 30. prosinca 2011.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.