Pomoć u kući i poludnevni boravak – nove usluge Doma Motovun

Pomoć u kući - Dom MotovunPočetkom ovoga mjeseca Dom Motovun je započeo sa provođenjem usluga pomoći u kući. Dio je to aktivnosti koje su usmjerene ka pružanju usluga u zajednici, sa ciljem prevencije i sprečavanja dugotrajnog smještaja u institucijama i pružanja podrške obiteljima sa ovisnim članovima. Planom deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2011. do 2018. godine intenziviraju se aktivnosti transformacije i deinstitucionalizacije mreže domova i djelatnosti socijalne skrbi. Jedan od ciljeva je smanjiti broj korisnika stalnog smještaja u domovima, uz istovremeno razvijanje izvaninstitucijskih oblika smještaja i usluga.

Istraživanjem provedenim 2013. godine na području Istarske županije utvrđene je su značajne potrebe za svim oblicima institucionalne i izvaninstitucijske podrške osobama sa mentalnim oštećenjima i njihovim obiteljima. Radi usklađivanja sa utvrđenom Strategijom razvoja sustava socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj Dom Motovun je tijekom 2014. godine izvršio kvalitetne i sveobuhvatne pripreme kako bi od nadležnih tijela državne uprave i regionalne samouprave ishodio odgovarajuće suglasnosti o ispunjavanju uvjeta za pružanje raznovrsnih usluga u zajednici, namijenjenih prvenstveno kategorijama socijalno ugroženog stanovništva.

Rješenjem Istarske županije, Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb utvrđeno je da Dom za psihički bolesne odrasle osobe Motovun ispunjava minimalne uvjete za pružanje socijalne usluge pomoći u kući, i to organiziranja prehrane u kući korisnika, obavljanja kućnih poslova, održavanja osobne higijene i uređenja okućnice i tehničkih poslova u kući korisnika.

Ministarstvo socijalne politike i mladih izdalo je Rješenje o ispunjavanju uvjeta prostora, opreme, stručnih i drugih radnika za pružanje usluga poludnevnog boravka za 20 korisnika s mentalnim oštećenjima. Prostor za poludnevni boravak nalazi se u neposrednoj blizini Doma Motovun, na adresi Brkač 28, a sastoji se od prostora za dnevni boravak, prostora za radne aktivnosti, čajne kuhinje, dvije spavaonice, dva sanitarna čvora i kupaonice. Uz prostore i opremu poludnevnog boravka budućim korisnicima usluge na raspolaganju su i ostali kapaciteti Doma – multimedijalna polivalentna dvorana, fitnes centar, te brojni i raznovrsni sportski, glazbeni i radno okupacijski rekviziti i programi.

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, omogućuje se budućim korisnicima i njihovim obiteljima da sve ove usluge ugovaraju direktno sa pružateljem usluga odnosno Domom Motovun ili ih ostvare temeljem Rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb ukoliko ispunjavaju Zakonom o socijalnoj skrbi propisane uvjete. Sve potrebne informacije o novim uslugama možete dobiti putem mail adrese Doma [email protected], telefona 052-601-002, 052-601-010 ili osobno, na adresi: DOM ZA PSIHIČKI BOLESNE ODRASLE OSOBE MOTOVUN, Brkač 28, 52424 Motovun.

Ravnatelj
Boris Demark, prof.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.