Ponor Kobiljak zagađen lešinama

Lešine u jamiJedna od najvećih istarskih jama, 285 metara dubok ponor Kobiljak koji se nalazi između Lindara i Gračišća, onečišćena je poluraspadnutim svinjskim lešinama, a što je najgore ovaj se speleološki objekt nalazi na podzemnom slijevu Pazinske jame i izvorišta vode u dolini Raše.

Onečišćenje su proteklog vikenda, prilikom uobičajenog monitoringa krškog objekta, otkrili članovi pazinskog Speleološkog društva “Istra” Mladen Jekić i Petar Matika koji upravo šalju prijavu protiv nepoznatog počinitelja nadležnom ministarstvu i Naturi Histrici, javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije.

– S obzirom na hidrogeološku povezanost podzemnih voda s izvorištima u dolini Raše, od kojih je najveći Rakonek koji vodom snabdijeva Puljštinu i Labinštinu, ovakvo zagađenje zasigurno može utjecati na kvalitetu vode, kaže pazinski speleolog Jekić napominjući da se raški izvori nalaze na udaljenosti od 13 do 14 kilometara zračne linije, pa se ne može isključiti niti zagađenje patogenim bakterijama.

Ponor Kobiljak nalazi se nekoliko stotina metara od sela Katun Gračaški, a u njega za vrijeme kiša utječe lokalna bujica koja životinjske ostatke otkrili u ponor prenosi duboko u podzemlje. Zagađivača ne sprečava ni žičana ograda kojom je okružena jama, kao ni natpis o zabrani bacanja otpada.

“Već na ulazu mogu se vidjeti tragovi lokvica usirene krvi, svuda uokolo zuje muhe, a kada se uđe dublje vide se ostaci crijeva, kosti, sala, kože, pa i čitave svinje u procesu raspada. Mnogo je zaglavljenih komada lešina po pukotinama, naišli smo i na mnogo larvi, a voda je jako zamućena, škifa”, kaže Jekić te objašnjava kako je bacati ovakav otpad u ponor gotovo potpuno jednako kao da je netko to bacio u vodospremu.

Po količini i starosti nekih lešina smatra da zagađivač kontinuirano baca otpad. Pokušali su vidjeti imaju li uginuli prasci markice, ali nisu ih pronašli, pa vjeruju da ih je oprezni zagađivač svjestan da čini nezakonite radnje skinuo. Na pitanje je li već nailazio na ovakva onečišćenja u istarskom podzemlju dugogodišnji je speleolog kazao: “Na ovakve gadne stvari ne. Općenito primjećujemo da se ekološka svijest podigla, a veliku je ulogu odigralo to što organizirani odvoz smeća proširio na ruralne krajeve”.

Vodovod: Nema onečišćenja na izvorima u Raškoj dolini

– U promatranom razdoblju u posljednjih nekoliko mjeseci nemamo zabilježeno nikakvo onečišćenje sirove vode na izvorištu Rakonek ili nekom drugom izvoru na području Raške doline, kaže Radovan Medančić rukovoditelj Laboratorijsko tehnološke službe Vodovoda Pula koja svakodnevno obavlja uzorkovanja sirove vode koja se zatim objavljuju na jednoj od lokalnih televizija. “Doduše, u ovom razdoblju nije bilo većih kiša koje bi ispirale teren, pa bi se eventualne posljedice mogli očekivati s većim oborinama početkom jeseni”, kaže Medančić potvrđujući da postoji povezanost podzemnih voda središnje Istre s izvorima u Raškoj dolini, ali istodobno ističe da se u slučaju onečišćenja voda dezinficira.

Glas istre 12.8.2011.

1 komentara na “Ponor Kobiljak zagađen lešinama”

  1. Brljafa napisao:

    Senzacija!
    Možda je u jami pronađen arhiv SD Istra ili pak prstaci.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.