Ponovno osnivanje TZ središnje Istre

foto:Glas IstreU srijedu je u velikoj vijećnici Grada Pazina, radi usklađivanja sa novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, ponovno ustrojena Turistička zajednica središnje Istre. To je prva turistička zajednica u Hrvatskoj osnovana za više općina, a obuhvaća uz Grad Pazin još osam okolnih općina: Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Karojbu, Pićan, Sveti Petar u Šumi, Sveti Lovreč i Tinjan.

U skladu sa novim statutom kojeg su skupštinari uz prethodnu suglasnost Ministarstva turizma sinoć usvojili, skupštinu TZSI čini ukupno trinaest članova. Dužnost predsjednika su načelnici općina ponovno povjerili pazinskom gradonačelniku Renatu Krulčiću, tri mjesta su rezervirana za članove koji najviše financijski doprinose proračunu, pa su tako svoje predstavnike u skupštini verificirali Luks d.o.o i Gastro tim iz Pazina, dok su se riječke Plodine pismeno odrekle svog mjesta u skupštini. To će mjesto sada biti ponuđeno zagrebačkoj Ini. Preostalih devet mjesta popunjavaju se po teritorijalnom ključu pri čemu predstavnika u Skupštini ponovno određuju članovi koji u svojim općinama financijski najviše doprinose proračunu TZSI. Iz Cerovlja (zapravo iz Draguća) je to Ingrid Visintin iz firme Zora d.o.o, iz Gračišća iznajmljivač Silvija Klarić, iz Karojbe Roberto Močibob, iz Lupoglava Doris Pernić, iz Pićna Doris Floričić, Pazin predstavlja Bruno Flego, Sveti Petar Emanuel Dajčić, Sveti Lovreč Petar Janko a Tinjan Mirjana Fabris.

Osim Statuta, na sjednici je usvojen i poslovnik o radu Skupštine, te je za predstavnika TZSI u Skupštini TZ Istarske županije jednoglasno izabrana Davorka Šajina iz Lindarskog katuna.

Iako je bilo predviđeno da se na istoj sjednici odabere novo deveteročlano Turističko vijeće i peteročlani Nadzorni odbor, na prijedlog predsjedavajućeg su te točke ostavljene za slijedeću sjednicu, kako bi se članovi Skupštine mogli informirati o kandidatima za ta mjesta sa svog područja, te izvršiti konzultacije sa načelnicima svojih općina. Zbog složenosti ove specifične turističke zajednice neće se pritom birati pojedinačni kandidati, već cjelovite liste koje trebaju odražavati stanje na terenu. Pravo predlaganja listi po usvojenom poslovniku imaju predsjednik zajednice ili najmanje šest članova Skupštine.
Budući da i članovi Turističkog vijeća i članovi Nadzornog odbora moraju po Zakonu biti iz redova članova TZ nametnulo se pitanje evidencije članstva i naplate članarine.

Za naplatu članarine je po Zakonu o članarinama u turističkim zajednicama nadležna Porezna uprava, međutim ona ni nakon više od dvije godine postojanja TZSI nije uspjela osigurati naplatu članarine sa općina koje spadaju u TZSI, pa je po riječima direktora Turističkog ureda Slokovića, nakon bezuspješnih pokušaja rješavanja problema na lokalnom nivou, predmet prebačen na nivo ministarstava, ne samo Ministarstva turizma, već i Ministarstva financija. Po Zakonu o TZ su mjesta u Skupštini zapravo trebala biti “podijeljena” po iznosima zaduženja članova za članarinu i boravišnu prostojbu za 2009 godinu, ali, kako Porezna uprava nije bila u stanju na vrijeme osigurati te podatke Ministarstvo turizma je naposlijetku dozvolilo da se skupština formira u skladu sa stvarnim uplatama u 2009 godini što je i učinjeno. Porezna uprava je u 2009. godini evidentirala naplatu članarine tek od 270 članova, dok se u internoj bazi koju su izradili i ažurirali u Turističkom uredu broj potencijalnih članova penje na čak 800.

Izvjesno je da će članova TZSI uskoro biti i više, jer je na Skupštini sa odobravanjem dočekana inicijativa da se paralelno krene i na uključivanje dragovoljnih članova, odnosno onih koje Zakon o članarinama ne obavezuje, ali imaju ili bi mogli imati koristi od članstva u TZSI, pa se u prijedlogu kojeg su izradili u turističkom uredu kao potencijalni dragovoljni članovi spominju npr. agencije koje posluju na području TZSI, bilo da k nama vode grupe ili posreduju u prodaji smještajnih kapaciteta, zatim vinari na vinskim cestama, pčelari uključeni u medene točke, pršutari, a spominjane su i udruge. Mogućnost uključivanja u svojstvu dragovoljnih članova dati će se i smještajnim i ugostiteljskim objektima u bližoj okolici koji su zbog svoje blizine ionako uključeni u turističku kartu središnje Istre ili su predstavljeni na web stranicama TZSI. Skupština će na slijedećoj sjednici, koja je dogovorena za petnaestak dana, odlučivati o pristiglim pismenim zahtjevima dragovoljnih članova, te će odrediti i visinu njihove članarine.

Kao gosti su na skupštini bili prisutni i predstavnici općine Sveta Nedelja i tamošnje udruge iznajmljivača, budući da postoji inicijativa da se i ta općina pridruži sustavu TZSI.

Pazin, 31.03.2010.
direktor Turističkog ureda
Radenko Sloković

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.