Moguća poplava pazinske jame?

foto: Tzpazin.hr
Već dosta dugo pada daš i mogla bi jama poplavit. Kad su takvi dani već po inerciji skrećem na Rijavac i prođem preko mosta Sv Jožefa. Na brani Tomažinovog mlina se najbolje da predvidjet razvoj situacije. Voda je dakako već išla debelo preko brane, a pogled s druge strane mosta još je slikovitiji: bujica je gotovo u razini okolnog terena.


Vratim se u grad i bez razmišljanja produžim do Kaštela. Kao i obično, parkiram do samog zida prema jami, ugasim motor i otvorim prozor: ako se čuje huk vode znači da je sve O.K i da jama još uvijek guta. Tako je i bilo. Lažna uzbuna.
Sjetim se tu uvijek poplava ’98 i 99 i pokojnog Bilija koji bi mi se tu na terasi priključi, pa bi tada obašli najprije jamu pa sve do Zarečkog.

Činjenica da sam noćas sanja Bilija nije mi dala mira. Palim auto i šibam dalje do mosta. Voda je potpuno prekrila drveni Rigetov mostić tako da se uopće ne nazire. Čini se kao da je voda već bila visoko van korita. Silazim u Jamu da provjerim. Točno, voda je bila točno do panoa s legendama i napunila ga blatom. Staza koja vodi lijevo je također bila pod vodom i sad je prekriva 5 cm debeli sloj blata. Po lišću zaključujem da je to moglo biti jučer popodne ili noćas – do sada je kiša već isprala blato s lišća. Zavrćem nogavice i došljapkam prljavom stazom do stepenica koje vode na drveni mostić. Stepenice su također pokrivene slojem blata. Od mosta se vide samo dvije ili tri šipke povezane konopcem koji služi kao ograda. Očito je jednu stranu ograde voda već odnijela a ova se nekako drži iako se u nju zaplelo prilično veliko drvo koje je bujica donijela, i pitanje je trenutka kada će popustiti pod pritiskom.

Da nisam ćorav ko ča san već bin primjeti da drvenih stepenica s druge strane, koje služe za izlazak iz korita nakon što prođemo mostić, više – nema.

Vraćam se nakon 2 pol sata sa fotoaparatom. Ovaj puta na terasi Kaštela – muk. Znači začepila se. Kaže Fredi “burajac” da je već počela padat, jer da se vidi točno do kuda je voda prije bila. Nije mi padalo na pamet objašnjavat mu da je to bilo još sinoć i da sada voda ponovno raste. Sa mosta sam opalio još par fotki i tu mi se pridruži Drago. Pokazao mi je na mobitelu pregled atmosferske situacije koji pokazuje da smo usred ciklone. Znači, bit će noćas brkasto.

Luka, Romina i Glavić su istovremeno obišlli suprotnu stranu i spustili se do Piramide i Zelene pećine i javili da se nivo diže čak 2 cm u minuti. Nakon sat vremena javljaju da se diže 4 cm u minuti!

Ako se tako nastavi imat će pazinski krizni stožer još razloga za sastanke.

Po čemu će se pamtiti ovaj dan?

mojpotok.blog.hr/

11.12.2008. u 22:15 ekipa SDI iz Jame javlja da voda i dalje raste i skoro je došla do ulaza u Zelenu pećinu, dakle do oko 215 mnm. Kiša i dalje pada. Pripremimo fotoaparate!

13 komentara na “Moguća poplava pazinske jame?”

 1. dandjelo napisao:

  nikad ništa, a danas sve. Ča je sve popizdilo…
  Ki će toliko pisat :-)

 2. skriboman napisao:

  Skužaj, ma ča ti ni to delo? :-) Ča njurgaš i kad par dan nimaš ča pisat? Češ da da malo preusmjerimo tok Pazinčice, pa da tako odgodimo poplavu za onaj dan kad ne budeš ima nič drugo za pisat…? :-D

 3. dtzi napisao:

  ce bit svega rega rega

 4. som napisao:

  san bi ša vided kakov je ta potok, šiba šiba

 5. dtzi napisao:

  ma neka se vec nesto pocne dogadat i u pazinu hahaha
  smo stufi svaki dan ista monotonija

 6. dtzi napisao:

  U ivoli je potok sa van korita dobro krga od strane cerovlja

 7. alen22 napisao:

  to samo čekan!!! sutra rano izjutra poj slikat

  inače ako niste znali, ovo je stranica sa akt. vremenom u pazinu
  http://pljusak.com/pazin/wx.htm

  za sada preko 100 litara danas i jučer, odnosno 170 litara ovaj mjesec!

 8. voda napisao:

  eko pa si gledajte kio nezna kad bi mogla jama poplavit..sada se trenutno nivo diže i i pretpostavljan da će do ujutro bit najviši vodostaj u zadnjih par dan.

  http://www.voda.hr/Default.aspx?art=161&sec=2

 9. mamasan napisao:

  billy je rođen 12.12. živija billy

 10. mojpotok napisao:

  Evo nam još jedne poplave. Ako ovako nastavi najveći će nivo biti noćas oko 2.
  Sada je već na ulazu u Zelenu pećinu.

  1. p napisao:

   teška špica! ajmo neke slike!

 11. gf napisao:

  orko tić, vi bite samo slikali i jedva cekate poplavu? :D u svakom slucaju budite blizu potoka, forsi ce trebat jedna ruka ili dve za pomoc iseljavat.. :D

  1. p napisao:

   we are proud to be meteo freaks :) a ovo drugo..držmo fige da nebude rabilo :D

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.