Porast bjesnoće na Pazinštini

Porast bjesnoće na PazinštiniNa Pazinštini se broj životinja kod kojih je utvrđena bjesnoća udeseterostručio u 2009. godini u odnosu na prosjek prijašnjih godina, a i ove godine je već zabilježena.

Kako saznajemo u pazinskoj Veterinarskoj ambulanti, tijekom cijele prošle godine je na bjesnoću testirano 27 lešina životinja, a ova je bolest potvrđena kod 11 lisica i jednog psa. Većina pozitivnih nalaza odnosi se na životinje testirane u zadnjem dijelu prošle godine, što znači da je na Pazinštinu bjesnoća u pojačanoj mjeri stigla s ovom posljednjom zimom.

Mrtve bijesne lisice zaticane su i sasvim blizu domaćinstava te u štalama ili dvorištima. Od jedanaest lisičjih lešina pozitivnih na bjesnoću tijekom prošle godine pet ih je pronađeno na području općine Lupoglav, tri u općini Cerovlje, dvije na području grada Pazina i jedna u općini Motovun. S područja općine Lupoglav potječe i zasad jedini pozitivni nalaz na bjesnoću utvrđen kod uginulog psa.

Podaci za ovu godinu govore o devet lisičjih lešina analiziranih od početka godine, nalaz na bjesnoću bio je pozitivan kod jedne, donijete s područja općine Sveti Petar u Šumi, a njezina je lešina bila pronađena – u napuštenoj psećoj kućici!

Izraziti porast bjesnoće na Pazinštini trebao bi, poručuju pazinski veterinari, osvijestiti vlasnike pasa o potrebi cijepljenja svojih ljubimaca, što je i zakonska obveza. Novom “Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti” promijenjena je ranija odredba da se svi psi moraju cijepiti protiv bjesnoće do 31. ožujka tekuće godine; sada je obveza cijepljenja cjelogodišnja, odnosno kod svakog psa ne smije proći više od 365 dana između dva cijepljenja. Vlasnici pasa su izgleda ipak svjesni opasnosti pa dovode pse na cijepljenje u većem broju nego prijašnjih godina, čak donose cijepiti i mačke, što nije zakonska obveza.

Davor Šišović
Glasistre.hr

1 komentar na “Porast bjesnoće na Pazinštini”

  1. hhh napisao:

    aaa je pobjesnio.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.