Porečka i Pulska biskupija održanim koncertom i vlastitim sredstvima otkupila dug obitelji s osmero djece

ika_koncertU sportskoj dvorani Pazinskog kolegija 18. prosinca održan je humanitarni božićni koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije. Kao i svake godine koncert je bio posebno posvećen jednoj značajnoj ličnosti iz povijesti biskupije, ove godine mons. Boži Milanoviću. Stoga je naslov bio “Istra mons. Boži Milanoviću”, povodom 125. obljetnice njegova rođenja (1890.-2015.), 35. obljetnice smrti (1980.-2015.) te 70. obljetnice izdavanja njegove Prve čitanke za hrvatske osnovne škole u Istri. Nastupili su Folklorno društvo Pazin, te Klapa Sveti Juraj i Orkestar HRM. Prihod je bio namijenjen osmeročlanoj obitelji koja je zbog ovrhe banke ostala bez svog doma.


Koncert je započeo državnom himnom “Lijepa naša” u izvedbi Klape Sveti Juraj. Na poziv voditeljice Paole Baričević okupljenima se obratio ravnatelj dijecezanskog Caritasa Željko Zec. Osvrnuo se na činjenicu da je ove godine koncert posvećen mons. Boži Milanoviću, jer se javnost htjelo “podsjetiti na njegov rad, požrtvovnost i zasluge u povijesti ove biskupije te potaknuti nas na nasljedovanje njegova primjera”. Preč. Zec naglasio je zahvalnost članovima župnih Caritasa, koji nose prvi teret na terenu u svim akcijama. Spomenuo je i ostale projekte u kojima je angažiran dijecezanski Caritas. Članovi folklornog društva Pazin otplesali su tradicijske plesove Settepassi, i daleko najpoznatiji balun središnje Istre. O mons. Boži Milanoviću prigodno izlaganje napisao je preč. Mladen Juvenal Milohanić, predsjednik Istarskoga književnog društva “Juraj Dobrila”, umaško-oprtaljski dekan, ovogodišnji zlatomisnik, jedan od ponajboljih poznavatelja značajnih povijesnih ličnosti na tim prostorima. Zbog nemogućnosti dolaska preč. Milohanića tekst je pročitao Željko Mrak.

Božo Milanović bio je istinski intelektualac koji je zahvaljujući bistroumnosti i znanju u društvenom životu i danom momentu znao pokazati i izabrati pravi put i način na dugovremenoj stazi te postići svoj zacrtani cilj za opće dobro naroda i zajednice. I danas je nadahnuće za kršćanske intelektualce. Znanje i vjera daju spoj da djeluje revolucionarno na temelju evanđelja koje traži konkretno rješenje ili praksu. U nastavku izlaganja posebno su naglašene njegova humanost, hrabrost i diplomatske sposobnosti. Citirane su i neke od njegovih najpoznatijih izjava: “Politički režimi prolaze a narod ostaje”, “S protivnikom, ako nije moguće rješenje, traži kompromis”, “Za opće dobro treba stupiti u dijalog pa makar i s političkim neprijateljem.”

U nastavku je voditeljica pročitala kraći curriculum Orkestra HRM i Klape Sveti Juraj, s naglaskom na njihovu diskografiju i značajnije nastupe, te ih predstavila poimence. Glavni gosti večeri svoj su nastup započeli istarskom himnom “Krasna zemljo”. Uslijedile su njihove novije uspješnice “Zemljo moja”, “Suza u tuđini”, “Ja ne mogu drugo…”, a nastavili su s poznatim hitovima “Croatio iz duše te ljubim”,”Gdje si majko”, i “Vilo moja”. Kod izvedbe pjesama “Zora bila” i “Ružo crvena” cijela publika im je bila prateći vokal, što je voditelj s pohvalom i primijetio. Nastup su završili s tri crkvene pjesme, kolendom “Dobra večer Bog da”, te “U se vrime godišta” i “Narodi nam se”.

U nastavku je pojašnjeno da je od prodaje ulaznica za pomoć obitelji Milovan, koja je ostala bez svog doma, sakupljeno tridesetak tisuća kuna. Okupljenima se tada obratio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša koji je, u skladu s Godinom milosrđa, istaknuo kako je izraz milosrdne ljubavi “supatiti”, razumjeti drugog i pomoći na konkretan način. Biskup je zahvalio svima koji su sudjelovali u toj humanitarnoj akciji i svečano je uručio ocu obitelji Milovan, Pavlu, ključ njihove kuće. Biskupija je, naime, već prethodno otkupila kuću od ovršitelja, plativši je, nakon pregovora, pedeset tisuća eura, i tako toj obitelji vratila dom.

Time se htjelo pokazati kako milosrdna ljubav nadasve treba biti djelotvorna i pomoći potrebitome na konkretan način. No, htjelo se i svrnuti pozornost javnosti na bešćutnost bankarskih struktura i apsolutnu nezaštićenost socijalno ugroženih članova društva od strane državnog aparata. Nakon situacije gdje je banka pokrenula ovrhu na jedinu nekretninu obitelji sa sedmero malodobne djece i trudnom ženom koja će uskoro roditi, zaista je potrebno svrnuti pozornost svekolike javnosti na zakonodavstvo koje tako nešto nije pravnim putem onemogućilo.
Pavao Milovan je u zahvali istaknuo kako se Gospodin proslavio u njihovoj situaciji. Zahvalio je biskupiji koja je samoinicijativno pokrenula taj projekt, a napose je zahvalu uputio bl. Miroslavu Bulešiću čiji je zagovor molio u svojim brigama. Obitelj Milovan živi u selu Čabrunići, gdje je rođen i naš blaženik. Obitelj je tri mjeseca bila izvan svoga doma, no sada će im povratkom ovo zasigurno biti jedan od Božića koji će pamtiti kao najradosniji.

www.ika.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.