Poruke odraslima na nebu, stablu, rivi…

baloni.jpgSVETI PETAR U ŠUMI, PAZIN, ROVINJ, BUZET, UMAG, JURŠIĆI – U tjednu posvećenom djeci diljem Istre odvijao se bogat program kojim su mališani na svoj način proslavili i obilježili Dječji tjedan. Tako su supetarski učenici na neobičan način odaslali vlastite ideje, želje i primjedbe u svijet. Umjesto da ih zakače o kakav pano, ispisane su poruke privezali za balone napunjene helijem i pustili u nebo s nadom da će stići do prave osobe.

Prethodno je u mjesnoj čitaonici prikazan crtani film “Nebesa” koji je učenike dodatno motivirao za kopnenu akciju “Poruka u boci”. Da bi bili sigurni da će se za njihove prijedloge o uredenju mjesta čuti, učenici su porukama i crtežima želje i prijedloge iznijeli općinskom pročelniku Klaudiju Zgrabliću. Poruke odraslima na drvoredu Dječji tjedan u Pazinu proslavili su i osnovci u organizaciji tamošnjeg Društva Naša djeca. Već tradicionalno, na jedinom gradskom šetalištu polaznici nižih razreda ispisivali su i crtežima oslikavali osobne želje, primjedbe i ideje. No, budući da se odrasli rijetko osvrću na dječje poruke ispisane na bivšem kolniku šetališta pazinske gimnazije, u dogovoru s voditeljicama gradskog DND-a izvjesili su poruke na vidljivije mjesto – na stabla u drvoredu šetališta, gdje se poruke odraslima mogu pogledati do ponedjeljka.

Učenici nižih razreda prisustvovali su kinoprojekciji animiranog filma “Kako je Gru ukrao mjesec”, viši razredi na projekciji “Hotela za pse”, dok je za polaznike Dječjeg vrtića “Olga Ban” organizirana tradicionalna biciklijada. U organizaciji OŠ Vladimira Nazora održana su atletska natjecanja, dok je najavljena sadnja stabala ispred trgovačkog centra Lidl odgodena.

U Rovinju se pak, pred brojnim roditeljima, feštalo na gradskoj rivi. Polaznici vrtića Neven i Naridola te nižih razreda osnovnih škola Vladimira Nazora, Jurja Dobrile i Bernarda Benussija crtali su kredom po asfaltu. Razveselila ih je udruga Čarobni šeširić, gdje su klaunovi s djecom plesali, dok su ih svirači na štulama počastili pjesmom. Nastupili su i zborovi škola V. Nazora i B. Benussija, dok je plesna skupina OŠ Jurja Dobrile izvela nekoliko plesnih točaka.

Kako to izgleda na pravim biciklističkim utrkama, imali su priliku vidjeti mali Buzećani koji su se uključili u četvrtu po redu, dječju MTB utrku pod nazivom Mini Pinguentina. Biciklijadu su u povodu Dječjeg tjedna organizirali Biciklistički klub “Buzet” i Društvo Naša djeca pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Mjesnog odbora Buzet. Utrka je održana oko nogometnog igrališta i sportske dvorane po označenoj stazi, a u Mini Pinguentini natjecalo se 100-tinjak mališana predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Prvo mjesto u kategoriji prvih razreda zauzeo je Matija Fabijančić, drugih razreda Dino Dušić, trećih Elian Kodelja, četvrtih Karlo Zlatić, petih Mateo Prelac, šestih Elvis Marinac te osmih Arijan Bašić. Medu polaznicima vrtića prvi je, vozeći bicikl s pomoćnim kotačićima, bio Leo Vivoda, a bez kotačića Juraj Unukić.

Dječji tjedan u Umagu obilježen je brojnim aktivnostima u organizaciji tamošnjeg Društva Naša djeca i vrtića. Svi polaznici iz srednjih i starijih vrtićkih skupina pogledali su predstavu kazališta Mala scena “Vagon prvog razreda”, koja igra već 22 godine, no sada s novim glumcima. Tjedan je započeo zabavnim igrama za male i velike na Trgu slobode, nastavilo se u utorak popodnevnim društvenim igrama ispred Učilišta, zatim predstavom “Mali princ” u izvedbi mladih glumaca dramske skupine DND-a u. “Mi smo djeca vesela” naziv je likovnih radionica koje su se održale u srijedu, a dan kasnije mladi DND-ovci izveli su predstavu “Čarobna noć” u čast prvašića. Večer su začinili mališani zbora DND-a Umaški lavići. S mnogo bombona za mališane vrtića “Duga” i “Girotondo” došli su zamjenici gradonačelnika Veljko Ivančić i Mauro Jurman, koje su u tekuće probleme s kojima se njihove ustanove suočavaju uputile ravnateljice Jasmina Brusič i Roberta Lakošeljac.

U povodu obilježavanja Dječjeg tjedna učenici viših razreda Osnovne škole Juršići u srijedu su posjetili Kuću milosrda u Majmajoli. Njezini štićenici su djeca bez adekvatne roditeljske skrbi koja od prošle školske godine pohadaju redovitu nastavu u spomenutoj školi, a tijekom posjeta za djecu su bile organizirane sportske igre i kreativno-socijalizacijske radionice. Ovakva suradnja izmedu škole i Kuće milosrda dio je projekta “Rastimo zajedno” s ciljem što uspješnije socijalizacije i integracije djece u šire okružje.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.